Tanjug/AP

Iran je slučajno oborio ukrajinski avion u sredu, kada je 176 ljudi stradalo, pišu američki mediji. Premijer Kanade Džastin Trido izjavio je da postoji više dokaza da je ukrajinski avion oboren raketom koju je ispalila iranska vojska.

– Došlo je do važnog razvoja situacije i svet bi to trebalo da zna. Imamo informacije iz više izvora koje ukazuju da je avion srušila iranska raketa, što možda nije bilo namerno. To zahteva detaljnu istragu, a mi sarađujemo sa svima kako bismo utvrdili razlog pada – rekao je kanadski premijer.

On je istakao da Kanađani imaju pravo da dobiju sve odgovore, dodavši da vlada na čijem je čelu neće stati dok se sve ne razjasni, jer su u toj nesreći poginula najmanje 63 državljana Kanade.

– Dokazi ukazuju da je avion srušila raketa, ali moramo sprovesti celovitu i detaljnu istragu kako bismo utvrdili šta se tačno desilo – je Trido.

Dva američka zvaničnika ocenila su prethodno da je “vrlo verovatno” da je raketa protivvazdušne odbrane Irana oborila ukrajinski avion koji je pao neposredno posle poletanja iz Teherana, i u kome su poginuli svi putnici i članovi posade.

Tu informaciju preneli su gotovo svi najveći svetski mediji.

Avion srušen ruskom raketom?

Avion je pao u sredu, nekoliko sati pošto je Iran sproveo raketni napad na američke baze u Iraku kao odmazdu za ubistvo iranskog generala prošle nedelje.

Nedeljnik “Njuzvik” je napomenuo da slike koje kruže od srede pokazuju, kako izgleda, fragmente ruske rakete “Tor M-1” za koju je rečeno da je nađena u predgrađu Teherana gde je avion pao.

Jedan neidentifikovani američki obaveštajac je uveren da je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, a tek kasnije se utvrdilo da se radilo o civilnoj letelici.

Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo je odmah demantovala tu informaciju i nazvala je glasinom, dodavši da je nemoguće da je raketa oborila ukrajinski avion.

Predsednik SAD Tramp nagovestio je da veruje da je Iran odgovoran za pad aviona, ali ga nije direktno okrivio, mada je odbacio prvobitnu iransku tvrdnju da je avion pao zbog kvara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here