Premijera filma “Imaginarijum doktora Parnasusa”

0

 

U modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalcima priliku da, prošavši kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus, jednom davno, sklopio ugovor sa đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni 16 godina.

 

Taj trenutak se bliži, i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor sa đavolom – Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci sa vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.

 

 

Priča o nastajanju filma nezaboravna je kao i filmska priča. Iznenadna smrt glavnog aktera, Hita Ledžera nakon manje od polovine snimanja, zamalo je naterala Gilijama da prekine sa snimanjem.

 

Trojica Ledžerovih prijatelja: Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou, pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi se film završio. Teri Gilijam je napravio male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno.

 

U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džud Lou odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao "film Hita Ledžera i prijatelja“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here