Premijera filma “Rado ide Srbin u vojnike”: Sećanje na slavne pretke

0
Promo

Da nije bilo Riste Marjanovića i njegovih fotografija mi danas ne bismo imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, kaže potpukovnik Goran Ikonić.

Dokumentarni film “Rado ide Srbin u vojnike” Vojnofilmskog centra Zastava film premijerno je prikazan u Kombank dvorani. Direktor Vojnofilmskog centra Zastava film potpukovnik Goran Ikonić, pozdravljajući publiku, istakao je da je ova premijera upriličena povodom obeležavanja 140 godina vojne štampe i 70 godina Zastava filma, kuće koja bez prekida beleži vojnički život na ovim prostorima, negujući filmom tradicije i čuvajući sećanja na naše slavne pretke.

– Da nije bilo Riste Marjanovića i njegovih fotografija mi danas ne bismo imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, a svet ne bi imao potpunu predstavu o ulozi i značaju srpske vojske u Velikom ratu i stradanjima koje je podnela – poručio je potpukovnik Ikonić.

Dokumentarni dugometražni film, koji je režirao dekan Akademije umetnosti u Beogradu profesor Dragan Elčić, ekranizovana je priča o Risti Marjanoviću (1885-1969) prvom srpskom foto-reporteru, uredniku fotografije “Njujork heralda”, koji je kamerom zabeležio veliku epopeju, borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Reditelj filma Dragan Elčić rekao je da već 25 godina želi da snimi film o Risti Marjanoviću i da je ovim ostvarenjem velika priča koja stoji iza Riste samo započeta, te da se nada da će dobiti nastavak jer materijala za to svakako ima.

Fotografije Riste Marjanovića svedočanstvo su o paklu albanske golgote, iznurenim, bolesnim i stradalim srpskim vojnicima na obalama Krfa. Izložene na svetskoj izložbi u Parizu 1916. godine, a zatim u Londonu i Njujorku, posvedočile su više od reči da je šest divizija srpske vojske spaseno i oporavljeno i da se na Krfu priprema za front. Svet je počeo da veruje u istinu da srpska vojska postoji, a sa njom i srpska država.

O fotografijama Riste Marjanovića možda najbolje govori rečenica samog njihovog autora da ga je “sudbina terala na mesta gde se stvarala istorija” i da mu je najveća nagrada za život i rad kritika da će njegove fotografije “vaskrsnuti Srbiju”.

PRIČA O HEROJSTVU: Scena iz filma “Zaspanka za vojnike”

Spektakl s dušom

U srpskoj kinematografiji Prvi svetski rat se pojavljuje već 1929. godine u filmu “Kroz buru i oganj”, koji nije sačuvan, a bavi se stradanjima i borbom protiv okupatora u Srbiji. Prošle godine imali smo prilike da premijerno vidimo film “Zaspanka za vojnike” reditelja Predraga Gage Antonijevića. Radi se o dirljivoj priči o slavnoj i tragičnoj epopeji srpske vojske i naroda u Prvom svetskom ratu. Film je snimljen za otprilike četiri meseca, od septembra do decembra 2017. na više lokacija na teritorijama opština Bela Crkva, Vršac i Beograd. U filmu je učestvovalo više od 40 glumaca, 200 statista, veliki broj kaskadera i pirotehničara, kao i dve ergele konja…
Moramo da pomenemo i film “Kralj Petar Prvi”, koji je sniman prema motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića, a sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi. Osim vizuelnog identiteta, najveća vrednost filma je priča o ljudima. Glavni protagonista ističe da je reč o filmu koji je spektakl sa dušom.

Stiže nastavak “Korena”

Reditelj Ivan Živković potvrdio je da planira da snima nastavak “Korena”, ali nije želeo da priča o ulogama.

– “Vreme smrti” je ogroman izazov i naravno da se posle uspeha “Korena” osećam spremnim da krenem u toliko ozbiljan projekat – naveo je Živković, dok je Andrija Kuzmanović, koji bi trebao da dočara lik Adama Katića, istakao da bi mu bila čast da se nađe u ovom projektu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here