B. Cvetojević
Divna manifestacija: Članovi "Krajine" puni utisaka

Članovi Srpskog društva “Krajina” iz Perta imali su februar za nezaborav. Posle premijernog učešća na Srpskom festivalu u Sidneju, poslednjeg dana proteklog meseca ugostili su drage goste iz otadžbine, Kulturno-umetničko društvo “Kraljevačka riznica”, koje je nastupom u Srpskom centru Madingtonu u Pertu okončalo uspešnu četvoronedeljnu turneju po Australiji.

– Iza nas je zaista predivan period u kojem je naša omladina imala priliku da se predstavi široj srpskoj zajednici u Australiji, da se upozna sa mladima iz drugih gradova, ali i da nauči mnogo od drugih. Svi smo stekli dragoceno iskustvo i prelepe uspomene – kaže Mira Podraščanin, koreograf “Krajine”.

Utisci iz Sidneja su impresivni. Mladi iz Perta su prvi put igrali na tako velikom događaju, a većina je prvi put i prisustvovala Srpskom festivalu.

– Festival je bio fantastičan. Divna manifestacija na kakvoj do sada nikad nismo učestvovali. Svi su se vratili kući puni prelepih utisaka, počevši od dece, preko njihovih roditelja, pa do nas iz “Krajine”. Mnogo nam je žao što ranije nismo dolazili na Srpski festival. Jesmo učestvovali na Folklornom festivalu u Bonirigu, ali nikad ranije u Darling Harboru. Zato smo još srećniji što smo bili deo spektakla ove godine i iskreno se nadamo da ćemo dolaziti i ubuduće – priželjkuje Mira.

Puni entuzijazma

Dve decenije uspešnog postojanja je iza “Krajine” i ljudi koji vode ovo društvo čine velike napore da okupljaju srpsku mladost i funkcionišu na najbolji mogući način. Međutim, materijalna strana organizacije gostovanja i nabavke neophodne opreme često predstavlja značajan izazov.

– Trenutno u “Krajini” imamo oko 50 mladih koji igraju folklor. Redovno imamo probe, trudimo se da uvek pripremimo lepe koreografije, da budemo dobro uigrani na sceni. Međutim, u radu nailazimo na poteškoće, koje su pre svega vezane za finansije. Zbog toga u planu imamo organizaciju različitih zabava i događaja na kojima bismo prikupili sredstva za lakše funkcionisanje našeg društva. Imamo problem i sa nabavkom nošnji, za sada nemamo ni jednu kompletno originalnu, sve je uglavnom šiveno u privatnom aranžmanu, tako da mnogo toga planiramo i radimo i na ovom aspektu našeg delovanja.

Ipak, dobra energija i velika želja da se ne samo opstaje, već i konstantno napreduje, predstavljaju vodilju za tim koji brine o “Krajini”.

– “Krajina” postoji već 20 godina i zadovoljni smo kakvu decu imamo i kako funkcionišemo unutar društva. Možda nedostaje više novca za lakše funkcionisanje, ali smo svi puni entuzijazma i odlučni smo u nameri da doprinesemo očuvanju srpske tradiciju i kulture u našoj zajednici u Zapadnoj Australiji – naglašava Mira Podraščanin.

Odlična saradnja

Srpsko društvo iz Perta nastoji da održava prijateljske odnose sa ansamblima širom Australije.

– Imamo dobru saradnju i u kontaktima smo s drugim kulturno-umetničkim društvima. Sarađivali smo sa folklorašima iz Dapta u Vulongongu, zatim sa “Šumadijom” iz Melburna koja nas je zvala u goste, kao i “Oplenac” iz Adelajda koji je proteklog vikenda proslavio jubilej. Nažalost, ovaj put nismo mogli da se odazovemo pozivu i da učestvujemo na događajima koje su oni organizovali, jer smo tokom prethodnih nekoliko dana imali drage goste iz Srbije, ansambl “Kraljevačku riznicu”, s kojim smo zajedno nastupali u Srpskom centru u Madingtonu i zaista proveli nekoliko nezaboravnih dana zajedno.

Posle premijere u Sidneju, sada je želja još veća da se ponovo učestvuje na Srpskom festivalu. Ipak, daljina i materijalna situacija mogu da predstavljaju problem za “Krajinu”.

– Nadam se da ćemo moći da dođemo dogodine u Sidnej. Mi smo ipak najudaljeniji od svih gradova i nas ovaj put košta više nego društva koja dolaze sa istočne obale. Međutim, iskreno verujem da će se finansijska situacija stabilizovati u narednom periodu i da ćemo moći da ponovo budemo deo najveće manifestacije srpske zjednice u Australiji – zaključila je Mira Podraščanin, dugogodišnji koreograf “Krajine”.

Divna manifestacija: Članovi “Krajine” puni utisaka

Pertu treba srpski festival

U “Krajini” priželjkuju da i njihov grad Pert jednog dana bude domaćin manifestacije poput Srpskog festivala u Sidneju.

– Ovakvi događaji mnogo znače za našu zajednicu. Mi u Pertu nemamo tako veliku manifestaciju, ali smo prisustvovali sličnim festivalima u organizaciji grčke, italijanske i drugih zajednica. Iz njihovog iskustva znamo koliki je značaj ovakvih festivala za etničke zajednice, za očuvanje i negovanje kulture i tradicije. Bilo bi mnogo lepo kad bismo jednog dana u Zapadnoj Australiji imali nešto slično – poželela je Mira Podraščanin.

Porodično nasleđe

Interesovanje za folklor i učenje srpske tradicije ne jenjava u Pertu. Iako je sve više mladih koji su rođeni i odrasli u Australiji, oni nastavljaju da idu stopama svojih majki i očeva.

– Iako mnogi mladi danas nisu tako intenzivno povezani sa maticom, i dalje postoji veliko interesovanje za folklor, muziku i tradicionalne igre našeg naroda. U grupi s kojom smo bili na Festivalu u Sidneju je veliki broj dece čije sam roditelje učila folkloru pre dve decenije pa i više, tako da mogu reći da se ova divna tradicija prenosi kao svojevrsno nasleđe kroz srpske porodice u Pertu – istakla je Mira.

Gostovanje u Srbiji

Neka od folklornih društava iz Australije su prethodnih godina gostovala u Srbiji, a o sličnoj turneji razmišlja se i u Srpskom društvu “Krajina”.

– Baš smo nedavno razgovarali o tome i svi bismo jako voleli da gostujemo u otadžbini. Najpre ćemo pokušati da nabavimo dve originalne nošnje pre nego što počnemo da planiramo put u Srbiju, jer nam je želja da se tamo predstavimo u najboljem mogućem svetlu – najavila je Mira Podraščanin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here