Privredna Komora Srbije
Ana Brnabić na sajmu u Šangaju

Deset kompanija iz Srbije predstavlja se kupcima iz Kine i celog sveta na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, a danas je srpski štand posetila premijerka Ana Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije u višednevnoj poseti Kini.

Na srpskom štandu najviše je prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom „Arome čiste prirode” („Flavours of pure nature”) među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Na sajmu su, između ostalog, predstavljena kvalitetna srpska vina vinarija “Toplički vinogradi” i “Fruškogorski vinogradi”, mlečni proizvodi “Mlekara Šabac”, ali organski proizvodi od aronije firme “Aronija Vita”, pa i oni od tartufa koje proizvodi “Damar Confit”. Tu su i proizvodi kompanija “Bahus”, “Den Juro Organic”, “ITN Group”, “Mambikon Agrar”, i “PIP Novi Sad”, na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis “Made in Serbia”.

Foto: Privredna komora Srbije

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa svim predstavnicima srpskih kompanija koje izlažu na štandu Srbije na Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO o njihovom poslovanju, rezultatima i izazovima sa kojima se susreću, kao o utiscima saradnje sa partnerima u Kini i mogućnostima za dalje unapređenje.

Prilikom posete premijerka je probala i neke od srpskih proizvoda, poput čokolade sa tartufima, i uverila se u kvalitet srpskih brendova koji se predstavlja kineskom tržištu. Takođe, imala je priliku da se uveri da srpske tortilje, u meksičkom ruhu, stižu i do Kine, jer je jedna novosadska kompanija počela izvoz svog proizvoda u Kinu.

Uz premijerku Brnabić u delegaciji koja je posetila štand Srbije bili su i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoja, Nenad Popović.

Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije, kojih je najviše na Sajmu izvoza EXPO u Šangaju, predstavlja i nekoliko vinarija, dok će čak 11 vinarija i tri destilerije predstavljati Srbiju na sajmu „Pro Vine” koji počinje 12. novembra, takođe, u Šangaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here