EPA/Marko Đoković
Koronavirus u Srbiji

U Srbiji je do 15 časova 1. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.060 potvrđenih slučajeva COVID 19. Na konferenciji za novinare je zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević saopštila da je umrlo još pet osoba, ukupno 28.

Sutra će dva krizna štaba proceniti potrebu novih mera prevencije širenja virusa, ali, kaže Kisić, ključ ostaje ponašanje građana.

Kisić Tepavčević je navela da je, kada je reč o pet preminulih, reč o muškarcima, prosečne dobi 61,2 godine.

Svi su imali pridružena stanja, koja su doprinela fatalnom ishodu, dodala je ona.

Navela je da je do sada preminuo od te bolesti 21 muškarac i sedam žena, kao i da ukupan mortalitet na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

Ukupno su 72 osobe na respiratoru: 10 na Infektivnoj klinici KC Srbije, 1 osoba u KC Niš na Infektivnoj klinici, 6 KC Vojvodine, 9 KC Kragujevac, 15 ” Dragiša Mišović”, 9 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 12 KC Niš u zgradi stare hirurgije i 10 KC Zemun.

Kisić Tepavčević je najavila da će narednih dana biti vršena intenzivnija testiranja sa ciljem da se što pre spreči dalje širenje bolesti.

– Brojevi nam neumoljivo pokazuju gde smo i koliko smo dopustili da se ova bolest širi. Tokom sutrašnjeg dana imaćemo još sastanaka i videćemo da li je moguće da još više omogućimo prevenciju širenja bolesti – zaključila je ona.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi koronavirus.

Do 15 časova, 1. aprila 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4.371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here