EPA/Carlo Ferraro
General Svetozar Marjanović

Svetozar Marjanović (77), general koji je upamćen kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, preminuo je u subotu.

Svetozar Marjanović bio je jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, koji je označio kraj NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Taj dokument, potpisan 9. juna 1999, podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji bili su, u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR, britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović.

“Glas odmeren i tih, kao da nije general, kao da nije čovek uramljen u okvir savremene srpske istorije. General-potpukovnik Svetozar Marjanović je potpisnik Vojnotehničkog sporazuma Međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor) i Savezne Republike Jugoslavije, u javnoj komunikaciji poznat kao Kumanovski sporazum. Razgovor počinjemo pitanjem kad je komandi VSRJ bilo jasno da će nas NATO napasti”, pisao je ekspres.net u svom intervjuu sa Marjanovićem 2019. godine.

“Ta opasnost je pretila od sedmog meseca 1998. godine. To sam prepoznao u jednoj navodno bezazlenoj akciji međunarodne vojne delegacije koja je došla u nekakvu kontrolu naše vojske pod okriljem OEBS. Taj tim je kontrolisao vojsku, mešoviti tim, bilo je Hrvata, Engleza, kasnije su s njima išli i naši oficiri. Taj tim je u suštini detektovao sve naše lokacije. Gde god su dovedeni, kasnije je pogođeno bombama u agresiji. Oni su išli i snimali. Obeležavali koordinate”, pričao je Marjanović.

Kako pišu mediji, Marjanović je preminuo u subotu usled problema sa srcem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here