Tanjug
Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu.

Miroslav  Lazanski rođen 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet“-u, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danas“-u, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“ (1996-2001).

1991. godine  Lazanski je prešao u “Politiku”. Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…

Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog”, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi” i leteo u Migu 29.

Bio gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije… Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu „Katimerini”, japanskom „Sekuritarian” i „The Diamond Weekly”. Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Za ambasadora u Rusiji postavljen je u junu 2019. godine ukazom predsednika Republike Srbije.

Vučić: Srbija je izgubila velikog čoveka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Miroslava Lazanskog i svim ljudima koji su ovog velikog čoveka iskreno voleli.

– Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava – naveo je Vučić.

“Zbogom poštovani ambasadore”

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković oprostio se od ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, koji je noćas preminuo u Beogradu.

– Zbogom poštovani ambasadore, dragi prijatelju i veliki Srbine – napisao je Selaković na Instagramu.

3 COMMENTS

  1. Тужна вест и губитак за све,посебно за породицу.Био је изузетан човек ведрога духа и још бриткије памети.Стручњак без премца у новинарству и велики познавалац војних прилока,наш АМБАСАДОР У РУСИЈИ.Нека ти је вечна слава и хвала за све што си радио и урадио за мајку Србију.

  2. On je bijo najveci branitelj za opstanak Srpske Vojske sto je kritikvao Vladu Tadica I Reako ko ne hrani svoju vojsku hranice tudju

    Vucicu je da do znanje da Vojska moze da bude ekonomski Motor kao sto i danas vidimo Srbija Miliarde zaradjue sa prodaju Oruzija vojne Industrije

    Hvala Lazanski uvek si govorio istinu nikad nisi cutao kada je laz vladala.
    SRBIJI JOS NIJE JASNO STA JE IZGUBILA SRBIJIA BEZ LAZANSKIJA JE BEDNIJA U VOJNOM NAPREDAKA TVOJE IZJAVE VLADA CULA I MNOGO PUTA 1:1 sprovela PRIMER RAKETE KORNET STO SI REKAO DA BILO JAKO DOBRO DA BI KUPILI KORNET RAKETE VLADA JE IH KUPILA I TAKO JE OJACAVAO VOJNU MOC SRBIJE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here