ATAImages
Branislav Tiodorović

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, govoreći o epidemiološkoj situaciji i značaju vakcinacije ilustrovao je šokantnim primerom mladića od 22 godine koji je preminuo od korone.

– Mladić od 22 godine je preminuo i nije bio vakcinisan. Preko 92 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani. Nevakcinisani imaju veće šanse da obole sa težom kliničkom slikom, čak 20 odsto puta više… Zato smo počeli sa trećom dozom i sa njom ćemo pokušati da zaštitimo stanovništvo – rekao je Tiodorović.

On je epidemiološku situaciju u Srbiji ocenio kao nesigurnu i dodao da ukoliko ne preskočimo od 60 do 65 odsto vakcinisanih nećemo postići dobar efekat kolektivne zaštite od korone. Tiodorović je ponovio uslove za treću dozu vakcine.

– Pre svega to su osobe koje imaju pad imuniteta, sa imunodeficijencijom, potom osobe izložene riziku u socijalnim ustanovama, oni koji obavljaju zdravstvenu delatnost i osobe koje često putuju u inostranstvo – kazao je Tiodorović.

On je napomenuo da je vakcinacija trećom dozom dobro organizovana i usprotivio se deobi dece na vakcinisane i nevakcinisane.

– Nije to u redu. Sigurno ćemo morati više pažnje da posvetimo merama koje se sprovode u školama i da na taj način obezbedimo da nastava funkcioniše na regularan način – naveo je Tiodorović.