Preminuo Nikola Pašić u Torontu

0

G. Gligorević
Nikola Pašić

Nikola Pašić rođen je u Parizu 1918. godine. Sin je Radomira, jednog od sinova starijeg Pašića. Početak Drugog svetskog rata zatekao ga je kao studenta prava u Beogradu. Pred kraj rata pridružio se Kraljevskoj jugoslovenskoj vojsci i bio povezan sa vrhovnim štabom Draže Mihailovića.

U London je izbegao 1944. godine, nastavio studije i diplomirao pravo na Oksfordu. Sa porodicom se preselio u Kanadu 1956 godine. Radio je u ontarijskom ministarstvu pravde, gde je stekao i penziju. Posle penzionisanja aktivno je istraživao noviju srpsku istoriju i pisao o tome.

Jedan je od osnivača Srpske nacionalne akademije (zajedno sa Sofijom Škorić, Dušanom Bijelićem, Nikolom Aleksejčenkom i pokojnim Pavlom Pavlovićem), njen dugogodišnji predsednik od dana osnivanja (16. novembra 1981. godine) do 1993. godine i doživotni počasni član. U vreme kada je bio predsednik, SNA postaje najuticajnija kulturna ustanova u rasejanju.

Najeminentniji srpski intelektualci tog doba gostovali su u akcijama i programima akademije čime se gradio most između matice i dijaspore, što je do tada bilo nezamislivo. Istovremeno, akademija svojim radom stiče ugled i poštovanje i u kanadskim intelektualnim krugovima, pa stoga ne čudi što je taj period ostao zabeležen kao zlatno doba SNA.

Nikola Pašić ostavio je iza sebe suprugu Zoru, kćerku Ketrin (Katarinu) i sina Majkla (Mihaila), unuke i praunuke. Porodica će primate saučešće u Morledž Bedford Funeral Home, na 159 Eglinton W večeras (ponedeljak) od 7 do 9. Sahrana Nikole Pašića je u utorak, nakon pomena u crkvi Svetog Save na Riveru, koji počinje u 11 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here