EPA/IAN LANGSDON
Pietr Fonda

Čuveni američki glumac, sin Henrija Fonde i brat Džejn Fonde, Piter preminuo je u 80. godini.

Posle borbe sa rakom pluća, Piter Fonda je preminuo, potvrdila je u saopštenju čuvena glumačka porodica Fonda, javlja britanski Gardijan.

Američki glumac i reditelj preminuo je mirno u svom domu u Los Anđelesu okružen porodicom, trećom suprugom Margaret Vogeler i decom iz prvog braka, ćerkom Bridžet i sinom Džastinom, navodi se u saopštenju.

Piter Henri Fonda rođen je u Njujorku 23. februara 1940. godine. Bio je sin holivudske legende Henrija Fonde i mlađi brat Džejn Fonde. Njegova ćerka Bridžet takođe je glumica.

Igrao je u više od 125 ostvarenja, a poznat je najpre po filmovima šezdesetih godina 20. veka, u kojima je stekao reputaciju ikone kontrakulture.

Nominaciju za Oskara zaslužio je za scenario za film Goli u sedlu (Easy Rider) 1969. godine u kom je igrao jednu od glavnih uloga zajedno sa Denisom Hoperom, koji je režirao ovo kultno delo.

Za Oskara je nominovan i za glavnu mušku ulogu u ostvarenju Ulee’s Gold.

Izabrao je manje konformistički put za građenje karijere. Iako nikada nije dostigao slavu oca Henrija i sestre Džejn, Piter je filmom Goli u sedlu ostavio dubok trag u popularnoj kulturi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here