E. V.

Tužna vest odjeknula je iz Perta i potresla srpsku zajednicu ne samo u Zapadnoj Australiji već i u drugim delovima države. U utorak uveče, u 60. Godini, iznenada je preminuo Ratko Rod Banjac, sportski direktor i trener FK Beli orlovi iz Dajanele.
Od jutarnjih sati u sredu, potresna informacija se brzinom munje pronela društvenim mrežama, gde se na hiljade prijatelja i poštovalaca Ratka Banjca u neverici opraštalo od velikog fudbalskog znalca i entuzijaste, ali i još većeg čoveka i uvaženog člana srpske zajednice u Australiji.

“Naše najdublje i najiskrenije saučešće porodici zbog tragične smrti Roda Banjca. Bio je istinski heroj zajednice, čovek koji je posvetio svoj život da pruži sve što se može svojoj porodici, fudbalu, našoj deci i zajednici. Njegovo prisustvo na terenu i van njega bilo je veće i od samog života, a Rod je svojom dobrom dušom na pozitivan način oblikovao na hiljade mališana, koje je učio fudbalu. Bio je istinski inspirativan lider i uzor svim igračima i njihovim porodicama. Treneru, tvoje prisustvo će nam uvek bolno nedostajati. Hvala ti za sve što si učinio za našu decu, za fudbal, srpsku zajednicu i Dajanela Bele orlove. Obećavamo ti da ćemo negovati tvoje vrednosti i težnje i čuvati tvoj legat. Počivaj u miru, Rod” objavio je FK Beli orlovi iz Dajanela na svojoj Fejsbuk stranici.

Rod Banjac iz igračkih dana u dresu Belih orlova iz Kanbere

Od Roda Banjca oprostio se i Forestfild junajted, klub u kojem je proveo uspešne godine i koji je uveo u Premijer ligu Zapadne Australije. Oproštajne poruke uputili su i Fudbalski savez Zapadne Australije, Pert Glori i mnogi drugi rivali i prijatelji. Svog Banjca nisu zaboravili ni u Belim orlovima iz Kanbere, gde je završio igračku karijeru 1996. godine.
“Izjavljujemo saučešće porodici, prijateljima i bivšim saigračima našeg Ratka Banjca. Bio je jedan od osnivača kluba i vrlo je teško pronaći osobu koja je imala više strasti kada se razgovara o fudbalu. Naše misli i molitve su uz njegovu porodicu. Počivaj u miru”, napisali su njegovi Orlovi iz Kanbere.
Banjac će ostati upamćen kao veliki zaljubljenik u fudbal, čovek koji je radeći s mlađim kategorijama stvorio na stotine fudbalera. U Srbiji je igrao za novosadsku Vojvodinu, a kada se 1977. po drugi put vratio u Australiju nosio je dresove Kanbera junajteda, Kanbera sitije, Monera i Belkonen junajteda u ligama glavnog grada, kao i Menli Varinge i Jugala u NSW.
Bio je cenjen u fudbalskim krugovima, ne samo u klubovima kojima je podario celog sebe, već što je još važnije i među sportskim rivalima. Preranim odlaskom Ratka Roda Banjca mnogo je izgubila ne samo Dajanela i fudbalska zajednica Australije, već i celokupna srpska zajednica na Petom kontinentu. Slava mu.

Pre tri godine ostao bez sina

Ratko Banjac je u julu 2017. godine doživeo veliku porodičnu tragediju. Njegov najmlađi sin Marko preminuo je u iznenada u 27. godini života. Posle sinove smrti, Rod se povukao iz fudbala, da bi se vratio u oktobru prošle godine, kada je prihvatio ponudu da preuzme uloge sportskog direktora i trenera Dajanele. Banjac je za sobom ostavio suprugu Danu i sinove Savu i Milana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here