Preminuo reditelj Žikine dinastije

0

Napustio nas je autor brojnih domaćih, duhovitih filmova: Zoran Čalić
 

Zoran Čalić autor je više od dvadeset igranih filmskih ostvarenja među kojima se posebno istuču:"Lude godine"; "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Idi mi – dođi mi", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Ćao inspektore",…

 

Filmsko-televizijsko delo reditelja Zorana Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.

Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u Čalićevim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma. Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspeo je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i izvesnim svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

Filmovi Zorana Čalića svakako su u momentu svog pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena.

Zoran Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima je i posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.
Kremacija će se obaviti u utorak, 11. novembra u 16 časova, na Novom groblju u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here