wikipedia.org
Lari Tesler

Lari Tesler, čovek koji je izmislio cut, copy i paste opcije, umro je u 74. godini.

Tesler je odigrao ključnu ulogu u razvoju mnogih Apple proizvoda, a bio je potpredsednik u dve Apple ćerke-kompanije. Pre svega, naravno, bio je jedan od pionira računarske tehnologije kakvu danas poznajemo.

Teslerovo najveće dostignuće bilo je pronalazak funkcija cut, copy i paste, bez kojih bi ovakvo korišćenje računara bilo nepojmljivo.

Upoznao je Stiva Džobsa 1979. godine, kada je Apple obišao objekat Xerox PARC u kom je Tesler radio. Sistemi u Xerox PARC-u će kasnije da budu inspiracija za stvaranje Macintosha, prvog uspešnog ličnog računara na masovnom tržištu sa grafičkim korisničkim interfejsom.

Tehnolozi sa logičnim umom

– Bili smo tehnolozi sa vrlo logičnim umovima. Stiv je takođe bio dobar i u marketingu, distribuciji, finansijama – svakom aspektu posla kojeg možete da se setite – rekao je Tesler u intervjuu 2011. godine.

Godinu dana nakon što je upoznao Džobsa, Tesler je započeo da na projektu Apple Lisa, neuspešnom prvom pokušaju poslovnog računara. Iako je u to vreme bila neuspeh, Lisa je bila izuzetno značajan korak za računarsku tehnologiju i unapređenje interakcije između čoveka i računara.

Nakon što je napustio Apple, Tesler je radio za Amazon i Yahoo, a poslednju deceniju je radio kao tehnološki konsultant. Za Teslera se smatra da je oličavao hipi kulturu sa jedne, a hi-tech kulturu sa druge strane, što se smatra kombinacijom koja je zaštitni znak Apple kompanije, piše Daily Express.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here