Prenatalna izloženost gripu ne izaziva šizofreniju

0

Holandsko istraživanje pokazalo je da izloženost gripu pre rođenja ne izaziva šizofreniju

 

Ideja o vezi između šizofrenije i izloženosti fetusa virusu gripa, potiče iz jednog finskog istraživanja, obavljenog 1988., kojim je utvrđena navodna povećana podložnost šizofreniji osoba koje su bile u majčinoj utrobi tokom pandemije azijskog gripa 1957. i 1958. godine, koja je ubila oko dva miliona ljudi širom sveta.

Pravi uzroci šizofrenije još nisu jasni. Ovu bolest neki stručnjaci smatraju posledicom poremećaja u razvoju mozga, a drugi posledicom specifične kombinacije genetskih faktora i faktora okoline

 

Otad je više studija dolazilo do konfliktnih zaključaka o ovoj vezi. Neke manje studije, u kojima su proučeni i uzorci krvi majki, da bi se utvrdila izloženost gripu tokom trudnoće, podržale su finsku teoriju.

 

Objašnjenje je bilo da inflamatorne supstance, koje su se našle u krvi majki zbog infekcije, možda prodiru kroz barijeru koju predstavlja posteljica i utiču na fetalni razvoj mozga na način koji dete čini podložnijim šizofreniji u kasnijem životu.

Analizom rezultata jedanaest evropskih, australijskih, japanskih i američkih studija, tim iz Utrehta je došao do zaključka da nema dokaza da su deca rođena devet meseci nakon pomenute pandemije gripa bila izložena većem riziku od šizofrenije nego ona rođena tokom nekoliko godina pre i nekoliko godina posle pandemije.

Tim iz Utrehta ističe da je u pomenutoj finskoj studiji korišćen "neprikladan statistički metod", koji je doveo do pogrešnih zaključaka.

Ponovnom analizom podataka iz te studije, holandski stručnjaci su došli do zaključka da izloženost gripu u bilo kom tromesečju trudnoće ne povećava rizik da će rođeno dete biti podložnije šizofreniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here