EPA/Christian Bruna

U Austriji je u ovoj godini do sada registrovano oko 60.000 zahteva za dobijanje azila, što se odražava i na smeštajne kapacitete.

Samo u prošloj nedelji primljeno je 3.500 zahteva, prenose mediji.

“Savezna služba za migrante i azil (BFA) je preopterećena. Imamo premalo osoblja”, rekao je neimenovani izvor bečkog dnevnika “Hojte”.

Isti izvor tvrdi da tražioci azila dolaze preko noći u Austriju i to preko Balkana.

“Oko dva sata ujutro migranti se prebacuju iz Srbije u Mađarsku, a oko 6 ili 7 prelaze mađarsko-austrijsku granicu”, rekao je neimenovani izvor.

Da je situacija sa tražiocima azila u Austriji postala teška, pokazuje aktuelna fotografija iz centra za izbeglice u Trajskihernu pored Beča. U tom centru je u utorak napravljena fotografija kako u ogromnom redu izbeglice čekaju na hranu. Naime, u prostoriji u kojoj se deli hrana ima mesta za samo 200 ljudi.

Krajem avgusta je gradonačelnik Trajskirhena Andreas Babler upozorio da je centar, koji prima 1.800 osoba, prepun i da se stanje samo pogoršava. Babler je sada oštro napao ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera.

“Dosta je ministre. Ne želimo masovne logore. Nedeljama od vas tražimo rešenje. Mislimo da se situacija namerno koristi za dobijanje političkih poena, i skretanja pažnje sa drugih tema kao što su korupcija i poskupljenja”, kazao je on u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Iz Ministarstva podsećaju da je ministar proteklih dana i nedelja u više navrata razgovarao telefonom sa Bablerom, i vodio konstruktivne razgovore.

“Društvene mreže su jedno, a lični razgovori drugo. Zbog toga je ministar začuđen objavom gradonačelnika”, navode iz Ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here