J.G.
Majstori Jovan Steković, Stanimir Jovanović, Slobodan Radmanović i Slobodan Antić

Misionarska parohija “Sabor Srba Svetitelja“ na Centralnoj obali beleži uspon u organizaciji i razvoju u poslednje tri godine.

Do preporoda je došlo od kada je episkop Siluan, u cilju unapređenja života i rada parohije, uz postavljanje za paroha prote Dragana Saračevića, preporučio Parohijskom savetu da se bogosluženja održavaju dva puta u mesecu, umesto jednom, kao i da se služi na svim velikim i značajnim praznicima.

Podsećanja radi, svetinja je u potpunosti obnovljena i osvećena, a ovih dana se privodi kraju realizacija drugog poduhvata, a to je izgradnja parohijskog doma s neophodnim prostorijama i salom skromnih dimenzija, koja će zadovoljiti potrebe Misionarske parohije.

O velikom projektu Parohijskog saveta, prota Saračević kaže za “Vesti”:

– Postigli smo prilično zavidan uspeh i ovih dana, završetkom radova na Parohijskom domu, biće kompletiran ceo projekt. Tokom radova, pored parohijana, svojim donacijama u pomoć su pritekli i naši prijatelji biznismeni, kao i jedan broj mojih parohijana iz Sidneja, koji nas povremeno posećuju i pruža izuzetnu moralnu podršku. Renoviranjem bogoslužbenog prostora dobili smo dve nove prostorije, a  to su parohijska kancelarija i ostava pristojnih dimenzija. Na parohijskom domu veliki deo planiranog posla je obavljen, a prošlog četvrtka su konačno postavljena i sva vrata koja su u staklu, tako da će cela sala izgledati kao jedna lepa sunčana dvorana.

Prota Saračević dodaje da se završetak radova poklopio s hramovnom slavom, koja će biti obeležena u subotu 12. septembra.

– Slavlje ćemo iskoristiti i za osvećenje parohijskog doma, kada će nas ovoga puta svojom kanonskom posetom udostojiti i preosvećeni vladika Siluan.

Zamolili smo protu da čitaoce “Vesti” obavesti o predviđenom programu velike svečanosti.

– Proslava će početi Svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti vladika Siluan, uz sasluženje prisutnog sveštenstva, a po uobičajenom rasporedu s početkom u 10 časova. Na liturgiji će odgovarati hor Sabornog hrama iz Kabramate, pod upravom Darie Galić. U nastavku, vladika će prvo osvetiti dve nove ikone na severnim i južnim dverima ikonostasa, koje su kasnije postavljene. Ove dve ikone su poklon jednog od najvećih srpskih izografa, gospodina Radeta Sarića iz Beograda, koji živopiše kriptu hrama Svetog Save. Posle svečane slavske litije, obaviće se osvećenje slavskog znamenja i sečenje slavskog kolača. Na kraju svečanosti, vladika će osvetiti novi parohijski dom.

Naš sagovornik naglašava da se zbog vanredne situacija s korona virusom odustalo od prvobitnog plana, da se ove godine hramovna slava prvi put obeleži u novom parohijskom domu.

– I ovoga puta su nam u susret izašla braća Grci, naše komšije, tako da ćemo u njihovoj crkvenoj sali poslužiti svečani slavski ručak, gde ćemo imati dovoljno prostora da se prilagodimo merama, koje je propisala vlada. Uputili smo pozive svim Crkvenim opštinama sidnejskog namesništva, kao i svim našim članovima i parohijanima.

Specijalne zahvalnice

Treba reći da se za ovu svečanu priliku pripremaju i specijalne zahvalnicama, koje će lično svakom pojedincu dodeliti vladika Siluan. Tako će zasluženo priznanje biti odato svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta renoviranja bogoslužbenog prostora i podizanja parohijskog doma.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim i “Vestima” na ažurnosti u informisanju, kao i da pozovem sve verne i ljude dobre volje, koji zele i imaju mogućnosti da nam toga dana budu dragi gosti – rekao je na kraju razgovora prota Saračević.

Uvek dobrodošli!

– Misionarska parohija “Sabor Srba Svetitelja” nalazi se na adresi 1184 Peats Ridge Rd, Peats Ridge, kod grada Gosford, severno od Sidneja, gde ste uvek dobrodošli! – poručuje sagovornik “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here