EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Američka konzervativna fondacija “Heritage” iznela je preporuke za specijalnog izaslanika SAD za pregovore sa Srbijom i Kosovom Ričarda Grenela, u kojima ga upozorava da treba da bude “i očima i ušima” u kontaktu sa Beogradom, strpljiv prema Prištini i da sarađuje sa EU.

Ova fondacija veruje da su SAD od 1990. godine žrtvovale značajnu krv i resurse kako bi obezbedile da Balkan ostane miran i stabilan region i da bi zato SAD trebalo da kažu svoje mišljenje o svim većim dešavanjima u regionu.

Zato je imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj, Ričarda Grenela, za specijalnog izaslanika SAD za razgovore između Srbije i Kosova, važan potez.

“Ideja promena granica je loša ideja, saradnja sa evropskim zemljama u regionu povećava šansu za uspeh, a SAD moraju biti strpljive prema Kosovu i biti svesne da je Srbija svojevrsno rusko uporište na Balkanu”, navodi se u tekstu.

“SAD moraju da priznaju da je malo verovatno da će Srbija u skoroj budućnosti biti deo zapadnih struktura i da bi bilo naivno nadati se značajnoj promeni načina vođenja ove zemlje”, navodi se u članku ove američke fondacije.

Kojih pet principa?

Ova konzervativna fondacija daje pet principa za koje kaže da Grenel treba da se ih pridržava tokom razgovora Beograda i Prištine.

U početku, Grenel mora da shvati da na Balkanu ništa nije lako i da mora imati na umu američki doprinos regionu Balkana u prošlosti. U članku se napominje da su Sjedinjene Države ponovo uložile velike resurse na Balkanu nakon završetka hladnog rata.

“Desetine hiljada američkih trupa služile su na Balkanu, a SAD su potrošile milijarde dolara da stvore sigurnu i prosperitetnu regiju u nadi da će jednog dana ovaj region postati deo transatlantske zajednice”, prenosi “Heritage”.

Drugi princip koji Grenel mora da sledi vezan je za činjenicu da je Grenel specijalni izaslanik, a ne kartograf.

Drugim rečima, prema ovom principu, Američka fondacija navodi da bi razmena teritorija i redefinisanje novih granica etničkim i verskim linijama otvorili Pandorinu kutiju i postavili “opasan presedan”.

Treći princip kojeg Grenel mora da se pridržava je “raditi sa Evropom, a ne protiv nje”, preporučuje “Heritage” dodajući da je stabilnost na Balkanu jedno od područja politike koje najviše približava Vašington i Brisel.

“Treba biti strpljiv kada je reč o napretku Kosova. Ovo je siromašna zemlja koja pati od visoke stope nezaposlenosti i korupcije”, kaže četvrti princip koji bi Grenel morao da sledi.

Peto, poslednje načelo, ova američka fondacija povezuje sa Srbijom savetujući Grenela da bude „otvorenih očiju“ u svom radu sa ovom državom.

“Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako žele da postanu deo transatlantske zajednice, a zapravo nastavljaju da budu okrenuti Kremlju. Američki kreatori politika trebalo bi da budu svesni činjenice da Srbija, ne samo što nije garancija stabilnosti na Balkanu, već naprotiv, i dalje je izvor destabilizacije, a ta tvrdnja je posebno tačna kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, gde, smatraju dalje u ovoj fondaciji, “Beograd podržava separatizam u Republici Srpskoj”.

Zaključno, Fondacija  kaže da imenovanje ambasadora Grenela za specijalnog izaslanika predstavlja ciljeve američke administracije da ostanu aktivno uključeni u pregovore između Kosova i Srbije.

Ambasador Grenel trebalo bi da ohrabri zemlje zapadnog Balkana da odbace svoje istorijske, kulturne ili verske razlike i konstruktivno rade na jačanju trgovinskih odnosa, rešavanju graničnih sporova i odustaju od provokativne retorike radi stabilnosti.

Ovih pet principa trebalo bi da mu pomognu da olakša svoj rad u ovoj veoma problematičnoj regiji Evrope, zaključuje se.

 

 

 

 

6 COMMENTS

  1. Svi kao papagaji ponavljaju da je promena granica pandorina kutija?! Kao da je reč o granicama od pre 500 godina, a ne o međunarodno nepriznatim granicama ukradenog dela teritorije Srbije!? Znači: promena granica Srbije je dozvoljena i poželjna, a kada lopovi ukradu Srbiji deo teritorije, to je nedodirljivo!? Prosto je neverovatno dokle ide licemerje, dvostruki aršini, ludilo?!

    • Pandorinu kutiju su otvorili oni, pa bi sad da je zatvore, ali to ne ide baš lako, kad zlo pobegne, teško ga je strpati nazad!Biti će toga još, i nikakvi njihovi “tinktankovi” neće to ispraviti, mada čisto sumnljam, da jim je to stvarno namere, jer oni baš uživaju, kad stvore haos, pa onda ribare u kalnom!

    • Nikola!Lepo ste uobličili mišljenje 99% Srba a i ostalog pravdoljubivog sveta.A šta se tu može.I svemogući bog je uvek bio na strani jačeg,moćnijeg i perfidnijeg.Stradalnike je samo s osmehom posmatrao i uživao što mu zl,ikovci šalju u njegov raj nevine duše da ga zabavljaju.

  2. tale heritage zadnje čase povzroča samo vojne vzhodu-afganistan,irak,libija.še dobr da rusija ni dovolila uničenja sirije

  3. Naravno SAD žrtvovale k,rv za Balkan a to znači u svojoj malokrvnosti isisaše krv Balkancima.

  4. Da su zrtvovali krv za Balkan sve su oni naplatili od naseg zlata posle 2 sv. rata. Da je Srbija destabilizacija za Balkan gospodo malo ste omašili
    Pogledajte semafor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here