Nedostatak informacije o sopstvenom zdravlju često je glavni uzrok što se ne javljamo lekarima na vreme i što problemi, s vremenom, postanu samo veći. Uprkos verovanju, bol u grudima nije jedini znak da nam preti srčani udar, piše Insider. Postoje brojni drugi faktori koji mogu da deluju bezazleno, a zapravo su samo znak ove ozbiljne pretnje.

Sudeći prema Purvi Parvani, direktorki Klinike za zdravlje ženskih srca u Loma Lindi, trebalo bi potražiti pomoć lekara čim primetite neki od sledećih simptoma:

  • čim osetite nelagodnost ili težinu u grudima, uglavnom u središtu grudi
  • kada osetite smetnju u grudima koja je praćena smetnjama u drugim predelima gornjeg dela tela, kao što su vrat, grlo, vilica, leva strana grudnog koša i leva ruka

Ipak, kod žena i starijih odraslih osoba, najraniji simptomi ovoga su često mnogo suptilniji od neugodnosti u grudima, prema rečima kardiologa Ričarda Vrajta.

Žene uglavnom imaju mučnine, usporeno disanje, probavne smetnje, neuobičajan umor i hladan znoj usled srčanog napada jer im se začepljenja često javljaju u manjim krvnim sudovima, a ne samo u glavnim arterijama. One, uglavnom, kao dosta starije imaju svoj prvi srčani napad. Naime, ovo se kod žena javlja oko 72. godine, dok se kod muškaraca javlja uglavnom oko 65. godine.

Drugi uzroci koji mogu da izazovu srčani udar:

1. Srčane bolesti u porodici

Rizik postoji ako imate oca ili brata koji su imali srčani udar pre svoje 55. godine i majku ili sestru koje su ga imale pre 65. godine.

2. Visok holesterol

Dovodi do smanjenog protoka krvi i začepljenja arterija.

3. Hipertenzija (visok krvni pritisak)

Ako se ne leči, može da ošteti vaše krvne sudove i vaše srce.

4. Debljina

Ona povećava rizik od višestrukih srčanih udara.

5. Dijabetes

On s vremenom može da ošteti vaše krvne sudove, a rizik od srčanog udara povećava se što duže bolujete od dijabetesa.

6. Povišen nivo C – reaktivnog proteina

Do ovog dolazi kada imate neku upalu u telu (što, uglavnom, ukazuje na hronične bolesti) i može da poveća rizik od srčanog udara čak tri puta.

Nažalost, prema rečima doktorke Parvani, potpuno je moguće dobiti srčani udar i bez ovih faktora rizika. Iako su srčanim udarima skloniji stariji ljudi, Parvani kaže da niko ne bi trebalo da smatra da je previše mlad da bi ga to pogodilo. Recimo, pojedinci mlađi od 45 godina još uvek čine od četiri do 10 odsto ukupnih srčanih udara u SAD-u.

Ako osećate bilo koji od simptoma srčanog udara, bez obzira na to koliko su mali, odmah potražite lekarsku pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here