Prepoznajte simptome šuge

0

Najčešći simptom šuge je intezivan svrab (naročito noću) i osip

PREPOZNAJTE SIMPTOME ŠUGE

Ako ste zaraženi po prvi put, možda nećete imati simptome u prvih 2 do 6 nedelja. Međutim, ako ste i pre imali problema sa ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti veoma brzo, posle samo dva dana.

 

Najčešći simptom šuge je intezivan svrab (naročito noću) i osip koji zahvata veću površinu tela.

 

Pogledajte sive, braon ili crvene linije na svojoj koži

 

Ove linije koje uočavate na koži će pokazati tunele koji grinje ukopavaju ispod vaše kože. Linije će biti uočljivije na mekšoj koži, nego na grubljoj. Međutim, ako se često češete o stvore se ogrebotine ili kraste na koži, svrab vas može sprečiti da vidite tunele. Ova bolest je zarzana jer je dovoljan telesni kontakt da bi se infekcija prenela.

 

Šuga se prenosi dužim direktnim koža sa kožom kontaktom sa infestiranom osobom, (najčešće spavanjem), ili deljenjem garderobe, peškira ili posteljine. Najčešće se prenosi na članove porodice i seksualne partnere.

 

Proverite temeljno odojčad i malu decu

Ako vaša deca krenu preterano da se češu po telu ili mislite da ima potencijalnog rizika da se zaraze obavezno im temeljno pregledajte telo. Najčešća mesta infekcije za bebu ili malu decu su dlanovi ruku, tabani, glava , lice ili vrat.

 

Najčešća mesta na telu gde napadaju grinje su:

Zglobovi, laktovi, kolena
Pazuh
Bradavice
Lopatice
Grudi
Struk
Urogenitalna oblast
Tvrda kožica između prstiju

 

 

Obavezno posetite lekara

Ukoliko primetite prve simptome ove zarazne kožne bolesti, odmah se uputite lekaru. Ako vam stručno lice potvrdi da je to u pitanju, izolacija je najbolji način da zaštite osobe u vašoj okolini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here