Prepuni i hram i porta

0

D. Pašić
Mnogi su došli i na jutrenje: Vernici u hramu
 

Na sve strane je vrvelo od ljudi koji su strpljivo čekali da uđu u hram. Mnogi su kako i dolikuje danu koji prethodi danu rođenja Isusa Hrista, porodično došli da kupe badnjak i sveće i prisustvuju večernjoj službi.

Podovi hrama bili su prekriveni slamom koja simbolizuje jasle u kojima je Isus rođen i slamu u kojoj je odmah po rođenju spavao. Deca su nestrpljivo čekala kraj službe kako bi pronašla darove u slami.

Divnu sliku Badnje večeri kod hrama Svetog Oca Vasilija Ostroškog pokvarile su petarde odnosno neodgovorni zemljaci i njihovi naslednici. Umesto da se u miru i kako dolikuje Badnoj večeri pridruže brojnim vernicima, oni su se utrkivali u bacanju petadri koje su odjekivale poput gromova. Čak je iznad hrama bilo i vatrometa kao u novogodišnjoj noći.

Takvo ponašanje osudio je i sveštenik Dragan Mićić koji je na kraju večernje službe istakao da to čine neodgovorni pojedinci koji na taj način plaše decu i remete mir Badnje večeri, koja treba da unese spokoj u naše domove.

U crkvenoj porti služeno je kuvao vino i paljen je badnjak. Ispred hrama su prodavani badnjaci i sveće.

Jutarnja liturgija na Božić služena je u 5.00 časova i uprkos tome što su mnogi zemljaci morali na posao, dosta njih je došlo na dan Isusovog rođenja da obeleži veliki praznik.

Tomas

Večernjoj službi na Badnje veče prisustvovao je i srpski zet, Austrijanac Tomas koji je prvi put bio na ovakvom događaju. On je bio u pratnji šuraka Danijela Radića, koji mu je objasnio običaje Badnje večeri i pravoslavnog Božića. Tomas inače živi u Gracu, gde radi na Univerzitetu kao hemičar.

Igor pošao za Nadom

Čari novogodišnjih i božićnih praznika u Lincu osetio je i Beograđanin Igor. On je pohitao u glavni grad Gornje Austrije za svojom izabranicom Nadom. Nada je krajem decembra sa majkom stigla u posetu kod oca Rajka, koji je više od dve decenije uspešan ugostitelj. Svi su na Badnje veče u pratnji došli u hram Svetog Oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here