Prešli smo tačku bez povratka, čovečanstvu nema spasa

0

U jednim krajevima poplave, u drugima katastrofalne suše
 

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku – nezaustavljivo, pošto su proučili podatke sakupljenje u poslednjih 40 godina.

 

Pročitajte još:

* Americi preti klimatska kataklizma
* Planeta pod vodom
* Da li su nam dani na Zemlji odbrojani?
* Da li je globalno zagrevanje prenaduvana priča?

Najnovije ispitivanje pokazuje da šest glečera koji se otapaju u Admunsenovo more – rapidno nestaju. Ledeni "plašt" na zapadnom Antarktiku ključan je za rast nivoa mora i sadrži 2.2 miliona kubnih kilometara leda, odnosno čini 10 odsto ukupnog volumena leda na Antarktiku.

 

Ako bi se taj led otopio, nivo mora "porastao" bi za čak 4.6 metara, što bi dovelo do potapanja obalnih gradova. Šest glečera u zapadnom Antartktiku sadrže dovoljno vode da nivo mora poraste za 1.2 metra.

 

Studija objavljena u časopisu "Nauka" Univerziteta u Vašingtonu predviđa da će se jedan od ledenjaka urušiti i otopiti za 200 do 500 godina. Njegov nestanak može, potom, dovesti do nestanka cele zapadne ledene ploče.

 

Ranija predviđanja govorila su da će nivo mora porasti za 98 centimetara do 2100. godine, dok nova istraživanja, ipak, daju malo više vremena čovečanstvu da nađe način da uspori klimatske promene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here