pixabay.com

Srpskim stočarima otvaraju se nova tržišta za izvoz mesa, jer od 1. oktobra prestaje vakcinacija svinja protiv svinjske kuge. To bi trebalo da omogući izvoz u Evropsku uniju. Agroekonomista Milan Prostran kaže za “Vesti” da je to dobra vest.

– Nadam se da ćemo uskoro sklapati poslove i da će biti moguć izvoz – kaže Prostran.
Na žalost broj svinja u Srbiji se smanjio, tako da bi trebalo stimulisati stočare.

– Nekada je Srbija imala četiri miliona svinja, a sada 2,7 miliona. Mora se pomoći proizvođačima da stanu na svoje noge jer godinama stočarstvo propada – kaže naš sagovornik.

Nema varljivije cene od cene živih svinja, kažu proizvođači. Uglavnom pokrivaju troškove, ali retko kad se raduju boljoj zaradi. Mogućnost izvoza u Kinu i Evropsku uniju ih kažu, ohrabruje.

Stočari se nadaju da ćemo u narednom periodu osvojiti tržište i povećati broj svinja u tovu.
Ukidanje vakcinacije protiv svinjske kuge neće važiti samo za područja južne padine Fruške gore i Borovićke šume zbog bojazni od tragova bolesti kod divljih svinja.

Izvoz junetine u Tursku najavljen je još u februaru, a sada se svi nadaju da će meso otići u u tu zemlju koja je dozvolila uvoz 7.000 tona junetine iz Srbije.

Stručnjaci kažu da su Turci spremni da plate junetinu iz Srbije više nego što plaćaju Poljskoj i Argentini jer je meso iz naše zemlje, znatno boljeg kvaliteta.

Egipćani žele junetinu

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da za desetak dana kreće i izvoz junetine u Tursku. Uskoro očekuju delegaciju iz Egipta na pregovore o uslovima za izvoz govedine i na to tržište.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here