Prete mi linčom, a svi ćute

0

Stoilković u razgovoru za "Vesti" objašnjava da je hajka počela kad je na Akademiju povodom proslave Svetog Save u Skoplju pozvao vladiku Jovana kao predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koju Makedonska pravoslavna crkva ne priznaje.

– Taj čin je ocenjen kao izdaja, a ja kao izdajnik. U tekstu koji je napisao član Sinoda Makedonske pravoslavne crkve vladika Agatangel rečeno je da smo otac Jovan i ja izvan zakona i da narod treba da se obračuna sa nama.

 

Šta je to nego poziv na linč? Posle su tu istu priču u medijima ponavljali vladike Petar i Timotej. Od tada mi neprestano prete – kaže Stoilković.

Kad se tekst pojavio?
– Odmah posle Svetosavske akademije. Stav makedonske pravoslavne crkve je i te kako uticajan. Na prijem, koji je organizovan na Dan državnosti Srbije, niko od predstavnika državnih organa nije došao, iako je naša stranka deo vladajuće koalicije.

 

Na manifestaciji "Srbi i prijatelji", koju tradicionalno organizujemo svake godine, dojavljeno je, neposredno pred početak, da je postavljena bomba i da će ona eksplodirati ukoliko se pojavim na tom prijemu i ukoliko se pojavi vladika Jovan. Policija je sve pretražila i nije našla ništa. Eto, o kakvom se problemu radi.

Sam protiv svih

 

Da li vam je iz Srbije neko pomogao?

– Situacija je takva da sam sam protiv svih. Od države Srbije nema nikakve reakcije. Mogu slobodno da kažem da se kao Srbin koji živi u Makedoniji osećam napušteno, jer meni neko preti smrću a Srbija ćuti.

 

Opet, sa ambasadorom Srbije imam koretan odnos, a zahvaljujem se Demokratskoj stranci Srbije na podršci. Ali to očekujem i od Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Da li ste razgovarili sa predstavnicima makedonske vlasti?
– Razgovarao sam sa premijerom Nikolom Gruevskim, i sa ministrima i dali su mi uveravanja da će učiniti sve da me zaštite. Ovo je veliki problem i za njih i vidi se jasno koliki je uticaj Crkve na makedonsko društvo i vlast.

Sada imate obezbeđenje?
– Radi se o mom životu, ne mogu slobodno da se šetam. Moram da pazim. Ne mogu nikud bez obezbeđenja. Naravno da je crkva veoma uticajna, mada sa običnim narodom nema problema.

 

Ali kao što su neki pozvali na linč, tako bi neke budale mogle ozbiljno da shvate taj poziv. Zato sam veoma zabrinut.

Da li je vladika Jovan jedini razlog zbog kojeg vam prete?
– Mnogo se nakupilo za kratko vreme. Podsetiću da sam jedini koji je osudio što je Makedonija priznala Kosovo i Metohiju, a i jedini sam glasao u parlamentu protiv rezolucije o Srebrenici.

 

Ovo sve što se dešava najmanje koristi Makedoniji i nekom je očigledno stalo da njen odnos sa Srbijom bude što gori. Možda se iz Beograda ne vidi dobro, ali ovo što se ovde dešava nije nimalo naivno kao što se možda čini. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here