Pexels

Dani pred kraj stare, a početak nove kalendarske godine rezervisani su za uživanje u svemu što dolazi sa praznicima. Za neke je to pretežno uživanje u jelu i piću i namirnicama koje nisu toliko zdrave, a u tim danima se konzumiraju prekomerno.

Ali suočavanje sa naduvanim stomakom tokom svečanosti poslednja je stvar na našoj prazničnoj listi. Međutim, postoji nekoliko stvari kojih se treba pridržavati kako se ne bismo osećali napeto, naduveno i bezvoljno.

Nutricionistkinja Elizabet Filips je predložila ljudima da spreče nadimanje kardio vežbanjem sa malim uticajem, kao što je lagana šetnja, koja može pomoći u varenju i olakšati nadimanje. Ovo čini da se hrana brže kreće kroz stomak nego kada sedite.

Recite “ne” učestalom grickanju

Može se lako desiti da pojedete nekoliko kolača posle obilne večere, ali je ključno dati crevima nekoliko sati odmora, a Elizabet  je podelila pravilo zvano četiri sata za deserte.

– Četiri sata je savršeno vreme da se vaš stomak isprazni. Što brže grickate, to ćete duže osećati naduvenost, jer stomaku niste dali dovoljno vremena da svari hranu – objasnila je nutricionista.

Usporite

Kada ljudi jedu brzo, ne žvaću hranu onoliko dugo koliko bi trebalo, a stomaku je teže da svari veće komade hrane, objasnila je doktorka.

– Duže žvakanje ne samo da pomaže varenju, već i smanjuje verovatnoću prejedanja, jer vašem mozgu je dato više vremena da se oseća sitim, što dovodi do manje šanse za nadimanje stomaka.

Biljni čaj

Biljni čajevi imaju prirodne digestive koji pomažu u poboljšanju varenja i oslobađaju stomak od nadimanja.

– Dok čajevi poput nane, đumbira i kamilice imaju malo drugačije prednosti, svi će vam pomoći da smirite stomak i poboljšate varenje – rekla je dr Filips.

Čaj od nane odlično ublažava gastrointestinalni stres, čaj od đumbira ima antiinflamatorna svojstva, a kamilica može imati umirujuće i terapeutsko dejstvo.

Ona je preporučila dodavanje štapića cimeta ili dva jer su punjeni “antioksidansima koji nude obilje zdravstvenih beneficija”.

Poboljšajte zdravlje creva

Takođe preporučljivo je uzimanje probiotika za poboljšanje zdravlja creva, idealno posle jela.

Mnogo kofeina, šećera i alkohola se konzumira tokom božićnog perioda i dobre bakterije se mogu izgubiti, ali probiotici su “u suštini prijateljske bakterije koje su odlične za opšte zdravlje creva”.

Nutricionista je rekla da je njihovo uzimanje tokom prazničnog perioda “sigurni način da optimizujete zdravlje varenja i budete korak ispred nadimanja tokom praznika”.

“Healthline” navodi da “probiotici pomažu u balansiranju prijateljskih bakterija u vašem digestivnom sistemu i pomažu u sprečavanju i lečenju dijareje”.

Ne pijte previše

Piće može napuniti stomak, uticati na njegovu kiselost, a prekomerno pijenje pre obroka može dovesti do probavne smetnje i nadimanja.

Doktor je objasnio da se hrana lakše vari kada je nivo kiselosti stomaka između jedan i dva na pH skali, a “preterano ispijanje tečnosti može da uspori proces varenja, što može dovesti do toga da postanete naduveni lakše nego inače”, piše “Express.co.uk”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here