pixabay.com

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u vreme cvetanja bagrema i slabije suncokretove i livadske paše, proizvodnja meda biće manja za čak 80 odsto.

To povlači i rast uvoza ali i cena koje su već skočile za 200 dinara po kilogramu.

Da li nas očekuje poplava falsifikata ove dragocene namirnice u narednom periodu?

– Postoji mogućnost da će doći do nestašice meda, naravno ne odmah, sve zavisi od toga koliko će se meda izvesti – kaže za Prvu TV Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija.

– Mnogo je velika potražnja za medom u svetu, a svuda je slab prinos. Na primer, susedna Mađarska, koja je dominantni dobavljač bagremovog meda za Evropsku uniju, imala je najgoru sezonu u poslednjih 50 godina, praktično nemaju meda uopšte – objašnjava Živadinović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je bagremova paša bila jako loša, u nekim delovima zemlje nije ni bilo prinosa, u drugim znatno ispod proseka, ispodprosečna je bila čak i suncokretova paša koja je inače vrlo stabilna, livadska paša na visokim planinama totalno je podbacila – ukratko, izuzetno slaba godina.

2 COMMENTS

  1. Vidite po marketima koliko ima falusfikovanig meda mislim da je sav.Prave ga od kukuruzivog srupa,on jest ispravan u njemu nema antibiotika,amitraza itd jer ga nisu napravile pčele.

  2. Vidite po marketima koliko ima falusfikovanig meda mislim da je sav.Prave ga od kukuruzivog srupa,on jest ispravan u njemu nema antibiotika,amitraza itd jer ga nisu napravile pčele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here