pixabay.com

Australija bi mogla da se suoči s nestašicom krompira u toku praznične sezone i posle praznika, upozoravaju trgovinski lanci i udruženja ugostitelja.

Takva situacija mogla bi da dovede do značajnog rasta cena ovog povrća, a samim tim i do poskupljenja mnogih jela u restoranima i pabovima, koja se u sebi sadrže krompir – bilo u vidu čipsa ili pirea.

Prema objavi Australijskog udruženja hotela (AHA), nestašici je doprineo niz nepredviđenih okolnosti, uključujući slabiji rod krompira, kako u Australiji, tako i u inostranstvu, kao i problemi u lancu snabdevanja i transporta.

Iz udruženja kažu da su poplave u Australiji i suše u inostranstvu osakatile snabdevanje, a cene će porasti i do 40 odsto.

– Povećanje cene krompira stavlja još veći finansijski pritisak na restorane i pabove, koji se već suočavaju sa povećanim troškovima, uključujući struju, akcize na pivo i druga pića, prevoz i osoblje – rekao je predsednik AHA Dejvid Keni.

Lanac supermarketa Kols u četvrtak je uveo privremeno ograničenje kupovine od najviše dva artikla zamrznutih proizvoda od krompira po transakciji.

Na taj način, ova trgovina želi da omogući da se “održi dostupnost ovog proizvoda za sve kupce“.

Kako se navodi, veoma vlažno vreme na istoku Australije u proteklim mesecima, pre svega u Viktoriji i Novom Južnom Velsu, uticalo je na izuzetno slab rod krompira i poremetilo ponovnu sadnju useva.

“Zahvaljujemo se kupcima na strpljenju i intenzivno radimo sa dobavljačima kako bismo minimizirali poremećaje u snabdevanju i vratili zalihe na normalne nivoe u narednim mesecima“, saopštili su iz Kolsa.

Kako kažu uzgajivač krompira, nestašica će se osetiti u narednih šest meseci. Udruženja pabova u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu kaže da će ukoliko kriza potraje duže, troškovi možda morati da se prebace na potrošače.

Ugostiteljski objekti su takođe upozoreni da počnu da koriste drugo povrće kao prilog uz obroke, umesto tradicionalnog čipsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here