Vesti

Električar i maratonac amater iz Sidneja, 23-godišnji Ned Brokman, ostvario je poduhvat koji će se dugo prepričavati.

Ovaj mladić je za 47 dana pretrčao Australiju od zapada ka istoku i na tom putu prevalio 3.953 kilometra, odnosno u proseku nešto više od 84 kilometra dnevno!

Nekoliko hiljada oduševljenih građana Sidneja dočekalo je Neda na čuvenoj plaži Bondaj, kada je u ponedeljak 17. oktobra presekao traku na cilju svoje misije, tokom koje je prikupio 1,82 miliona dolara u humanitarne svrhe.

Sav prihod, Brokman je namenio borbi protiv beskućništva u Australiji, kroz dobrotvornu organizaciju “Mobilišimo se“.

Brokman je u svoju odvažnu avanturu krenuo 1. septembra sa plaže Koteslo u Pertu.

Trčao je otprilike 10 sati svakog dana, a počinjao uglavnom oko 5.00 ujutro. Ned je tokom puta imao pratnju, pošto su sve vreme iza njega automobilima išli roditelji Kajli i Jan, devojka Džema Grifin, prijatelj i fotograf Bredli Farli, kao i fizioterapeut.

Brokman je imao plan da obori rekord svih vremena, koji je 2005. godine postavio nemački ultramaratonac Ahim Hojkemes, a koji je pretrčao preko Australije za 43 dana.

Međutim, povrede koje su ga zadesile u prvoj četvrtini puta uticale su da spusti tempo i da dnevno prelazi manje kilometara. Naročito posle povrede skočnog zgloba koju je zadobio 12. dana.

– Zglob mi je bio veoma natečen i gotovo da nisam mogao da podignem stopalo ili da pomerim prste na toj nozi. Ali, nije me to mnogo brinulo. Dobro smo zavezali zglob i do kraja tog dana sam uspeo da istrčim kilometražu koju sam planirao – kaže Brokman.

Ovaj mladić je istakao da voli da testira svoje telo i um, pa je slogan njegove trke protiv samog sebe bio: “Ne osećam se prijatno kada mi je udobno“.

– Volim da izazivam svoje telo i um, da vidim koliko daleko zapravo mogu da odem i da vidim kolike su mogućnosti ljudskog tela. Uz to, iskoristio sam ovo svoje nastojanje za podizanje svesti o beskućništvu, jer je to nešto u čemu jako želim da pomognem – rekao je Brokman.

Tokom velikog izazova ovaj 23-godišnjak nije samo zadobio povrede mišića i zglobova, već je i značajno smršao, a koža mu je dva preplanula od jakog sunca koje ga je pre svega pratilo kroz Zapadnu Australiju i obode pustinje Nalarbor.

Kada je pozdravljen ovacijama sugrađana na Bondaju završio misiju, Ned je odgovorio i na pitanje koliko procenata u ovakvom izazovu čini fizička, a koliko psihološka pripremljenost.

– Ovo je 100 odsto fizičkog i 100 odsto mentalnog angažovanja. Za 47 dana sam prošao kroz prave vrtloge napora, bolova i prosto je neverovatno šta sve ljudsko telo može da izdrži kada je um jak i ne popusti pred težinom izazova – istakao je Brokman.

Ned je dodao i to da očekuje da će njegova dobrotvorna akcija u narednim danima prikupiti još novca, mada je i sa 1,82 miliona dolara premašila očekivanja.

– Nadam se da ćemo na kraju stići do dva miliona. Taj novac će, nadam se, doprineti da se promeni mnogo života beskućnika i da generalno dođe do velike promene po pitanju ovog društvenog problema – rekao je na kraju Brokman.

Šampanjac iz patike

Po dolasku na plažu Bondaj, Brokmanu su pripremili balkon lokalnog Surf kluba, odakle je pozdravio okupljene sugrađane.

Ned je tom prilikom otvorio i veliku, slavljeničku bocu šampanjca, a nakon što je otpio prve gutljaje, izuo je patiku, napunio je penušavom tečnošću i popio na iskap, u stilu čuvenog australijskog vozača Formule 1 Danijela Rikarda, koji je širom sveta poznat po takvoj proslavi pobeda, koju je nazvao – “šui“ (shoey).

50 maratona za 50 dana

Ovo inače nije bila prva impresivna humanitarna akcija 23-godišnjaka rođenog u mestu Forbs u Novom Južnom Velsu.

Naime, Brokman je 2020. godine istrčao čak 50 maratona za 50 dana zaredom i tom prilikom prikupio više od 100.000 dolara za Crveni krst.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here