pixabay.com

Kompanija koja trguje sirovinama, Mercuria Energy Group, prošlog leta sklopila je ugovor o kupovini bakra za 36 miliona dolara od turskog dobavljača.

Međutim, kada je tovar počeo da pristiže u Kinu, otkrili su da su kontejneri puni ofarbanog kamenja.

Priča se razvija kao filmski triler, a švajcarska firma tvrdi da je žrtva prevare u transportu. Pre početka putovanja iz jedne luke u blizini Istanbula, oko šest hiljada tona blister (sirovog) bakra zamenjeno je u više od 300 kontejnera kamenom za oivičavanje puteva, sprejem obojenog da liči na polurafinisani metal.

Bizarni incident pokazuje koliko su trgovci sirovinama izloženi prevarama, čak i uz preduzete mere bezbednosti i inspekcije, piše Blumberg. Naime, i 2014. i 2015, Mercuria je morala da pokrije gubitke nakon što su kineske vlasti zaplenile robu u kineskoj luci Ćingdao u sklopu jedne istrage.

Turska policija privela je 13 osoba povezanih sa prevarom sa bakrom, piše njujorška agencija. Mercuria, jedan od pet najvećih nezavisnih trgovaca naftom u svetu, traži zadovoljenje i pred turskim sudovima i putem arbitraže u Velikoj Britaniji, optužujući dobavljača, firmu Bietsan. Takođe je podnela krivičnu prijavu turskoj policiji i tužilaštvu navodeći da je u pitanju zamena tovara i prevara sa osiguranjem, ostavljajući na vlastima te zemlje da utvrde ko je odgovoran.

Blumberg je rekonstruisao čitavu priču na osnovu pravnih dokumenata, izjava učesnika u poslu i izveštaja lokalnih medija.

Organizovani kriminal

Prošlog juna, Mercuria je sklopila ugovor o kupovini bakra od Beitsana, turskog dobavljača sa kojim je poslovala i ranije, prema rečima Sinana Borovalija, advokata tog trgovca iz Turske. Izgleda da je bakar utovaren u prvu pošiljku kontejnera, pre inspekcije kompanije zadužene za to. Pečati korišćeni da se spreče prevare su štitili kontejnere, ali, pod okriljem noći, navodno su kontejneri otvoreni i bakar je zamenjen kamenom za oivičavanje puteva, rekao je Borovali.

Prevaranti su koristili lažne pečate da izbegnu otkrivanje. Kako su brodovi polazili iz luke Ambarli svakih nekoliko dana, tako su u tajnosti istovarali dragoceni metal i ubacivali ofarbano kamenje.

Kada su brodovi već bili na moru, Mercuria je platila 36 miliona dolara u pet tranši a poslednja isplata bila je 20. avgusta 2020, prema dokumentaciji koje je trgovačka firma dostavila turskim istražiteljima. Prevara nije otkrivena sve dok brodovi nisu stigli u kinesku luku krajem meseca. Do tada je na putu za Kinu već bilo osam brodova.

U normalnim slučajevima neisporučivanja robe, trgovačka kompanija upotrebila bi polisu osiguranja, ali je onda Mercuria otkrila da je samo jedan od sedam ugovora o osiguranju turske kompanije bio validan – ostali su bili falsifikovani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here