Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prevarama građana nikad kraja, pošto su trgovci, kako je upozorila Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije, našli novi način da obmanu kupce.

U NOPS-u kažu da su dobili povećan broj prijava protiv iste firme koja se, “od vrata do vrata” bavi prodajom proizvoda “sa zdravstvenim efektima”. Ovi trgovci ljudima na njihovom kućnom pragu uz “besplatan” poklon, nude proizvode po mnogo većoj ceni od ugovorene.

Pažljivo čitajte!

Goran Papović, predsednik NOPS-a, objašnjava za “Vesti” da je navodno reč o proizvodima iz Španije, ali da se firma koju prodavac na vratima stana navede potencijalnom kupcu, ne može nigde naći.

Pri telefonskom pozivu potrošača s kojim dogovaraju dolazak prodavca na kućnu adresu, prema podacima koje su prevareni dali NOPS-u, rata je 790 dinara mesečno na godinu dana, ali je posle posete u ugovoru neverovatnih 99.990 dinara. Papović objašnjava da najviše varaju penzionere kojima ponude proizvode na rate i to kao zakup na više godina.

– Potrošač mora pažljivo da pročita svaki ugovor pre potpisivanja i da bude vrlo pažljiv, jer se ispostavlja u nekim slučajevima da je proizvod, u odnosu na prvobitno ponuđenu cenu 100 puta skuplji – objašnjava on.

Dešava se, kaže, i da 70-godišnjaku nude vreme otplate na 10 godina, što je s obzirom na njegove godine dug period, a u slučaju da umre, od najbližih srodnika traže taj novac.

– U najkraćem, treba izbegavati trgovce koji dolaze na kućni prag – kaže Papović i polušaljivo dodaje da im ne treba otvoriti vrata.

Ovog leta, kako je objavio Potrošač ima mnogo primedaba građana žrtvi trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima. Ti proizvodi poput prekrivača, masažera i uređaja za čišćenje, koju su dobro obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, prodaju se po sistemu pozivanja kupca telefonom i predstavljanja ponude koja se “ne odbija”. Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče za kupovinu, roba se ubrzo isporučuje na kućnu adresu.

Potrošačke organizacije ukazuju da kupci, kada shvate da su prevareni, ne uspevaju da raskinu sporan ugovor niti da stupe u kontakt sa prodavcima.

Stariji laka meta

Da je stanovništvo “trećeg doba” najčešće na meti “trgovaca”, ukazuje za “Vesti” i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

– Profil prevarenih su stariji ljudi koji uglavnom žive sami u gradovima i platežniji su – objašnjava Bogosavljević.

Mnogi prevareni, kaže, ne znaju da od kupljenog proizvoda mogu da odustanu u roku od 14 dana, bez obaveze da kažu razlog. Odnosno samo da vrate kupljeni proizvod na adresu isporučioca.

– Kod kupovina ovog tipa, najvažnije je proveriti firmu koja nudi proizvode i robu pazariti od onih koje su registrovane. Samo tako ste sigurni da ako nešto nije u redu, možete da se zaštitite i ostvarite svoja prava – ukazuje naš sagovornik.

Bogosavljević upozorava da je često roba koju trgovci nude “od vrata do vrata” višestruko skuplja od one na tržištu.

– To starije osobe uglavnom ne znaju, jer se ne kreću mnogo po prodavnicama, ni po internetu. Zato nasednu na priču agenata koji im, u ime firme, dođe na vrata. Nažalost, saznaju da su prevareni tek kada im dođu deca i to otkriju. Ako dođu pre navršenih 14 dana od prodaje, dobro je, jer u tom periodu se prihvataju reklamacije – priča on.

Naš sagovornik kaže da se na ovaj način nude pomagala u lečenju, najčešće za ublažavanje bolova ali se prodaju višestruko skuplje.

– Ako kupujete na ovaj način, važno je da vam prodavac da obrazac za odustajanje od kupovine. Ukoliko vam ne bude dao, to je već prvi znak da je reč o prevari. Takođe, ako prodaju van objekta, odnosno, dolaze na kućni prag u ugovoru mora da bude navedeno u kom roku kupci mogu da vrate robu i na koju adresu – pojašnjava Bogosavljević.

Profit bez posledica

U NOPS-u kažu da postoje i “trgovci” kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posledice. Ova organizacija je firmi koju su građani prijavili uputila zahtev da odmah prestane sa pomenutom praksom prilikom prodaje “od vrata do vrata”. NOPS ih je upozorio da će, ako to ne urade, pokrenuti postupak u cilju zaštite prava potrošača.

Crna lista

Nedavno je izašla lista 435 subjekata za koje se sumnja da prodaju robu “na crno” putem instagram i fejsbuk profila. Ova lista je javnosti dostupna na zvaničnim stranicama NOPS i Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine. Oni upozoravaju sve koji kupuju od tih trgovaca, da teško mogu da ulože reklamaciju i ostvare svoja prava.

– Kako raste potražnja u onlajn kupovini, tako se povećava i broj neregistrovanih trgovaca, i zato kupci budite oprezni – kažu oni.