Đ. Janković
Važan skup: Učesnici tribine u Loznici

Suočavanje sa problemom nasilja, pre svega porodičnog, bila je tema tribine “Isključi nasilje” održane u lozničkom Osnovnom sudu. O ovom ozbiljnom problemu govorili su predsednica Osnovnog suda Milica Todorović, predsednik Višeg suda u Šapcu Saša Knežević, viši javni tužilac u Šapcu, javni tužilac u Loznici, gradonačelnik Vidoje Petrović, sudije Krivičnog i Građanskog odeljenja, predstavnici policije i Centra za socijalni rad.

Prema rečima Milice Todoroviće cilj je bio da se pokaže da je loznička kuća pravde otvorena za javnost i da građani shvate da “ne smemo biti nemi posmatrači nasilja, već da svi moramo reagovati i prijaviti ga”.

Na tribini je rečeno da je nasilje u porodici toliko izražen društveno opasan fenomen da “svakodnevno moramo biti budni” i da je Zakon omogućio preventivno delovanje, a prevencija je “ključ svega”. Ovo je bila prva tribina, a u narednom periodu će ih biti još kako bi se nasilju stalo na put. Mislim da je sada svest ljudi i žrtava, i potencijalnih žrtava nasilja na višem nivou. Važno je i ekonomsko osamostaljivanje žena jer kad su ekonomski samostalne možemo očekivati da će biti i slobodnije da nasilje prijave – kazala je Todorovićeva.