Preživela lekare, ali teško će birokrate

0

Lična arhiva
Prolazi kroz pakao: Danijela Vasić
 

Ali dok ova mogućnost ne zaživi, Danijela (35) mesecima prolazi kroz pravi pakao, od opasnog urušavanja zdravlja do osiromašivanja njene porodice koja je posle maltretiranja po beogradskim državnim klinikama odlučila da Danijeli spas potraži kod privatnog lekara.

Dali i stan na prodaju

Danijela je bila u tako lošem stanju da su u privatnoj klinici morali da joj urade tri operacije kako bi smanjili gnoj u organizmu. Sada ima devet rezova i otvorene rane koje moraju redovno da se previjaju. I sve to papreno košta. Već sada su troškovi narasli na 600.000 dinara (oko 5.000 evra). Pomogla je familija, firma u kojoj radi, njene i suprugove kolege, ali su na kraju bili primorani da oglase stan na prodaju…

Ispostaviće se da joj je ta odluka spasla život, ali i da je, zbog nemogućnosti da od Republičkog fonda zdravstva naplati trošak koji je imala u privatnoj klinici, upala u kovitlac birokratizovanog sistema gde vrana vrani oči ne vadi.

Sve je počelo kada se mlada žena zbog bolova u stomaku i visoke temperature obratila lekaru u Domu zdravlja na Banovom brdu. Zbog povećane sedimentacije tada je dobila dve injekcije. Nekoliko dana kasnije dobija temperaturu od 40 stepeni i odlazi u Urgentni centar, gde je šetaju od klinike do klinike.

Iako joj temperatura danima nije spadala, sa Prve hirurške je otpuštaju bez dijagnoze, uz savet da se javi Domu zdravlja i Infektivnoj. Lekar u Domu zdravlja joj otvoreno kaže da ne zna šta će s njom i šalje je na Infektivnu.

– Temperatura je i dalje 40 stepeni, počinjem da se gubim. Pojavljuju mi se otoci od struka naniže, otežano dišem. Tu noć, 23. avgusta, odlazimo na Infektivnu kliniku gde ustanovljuju da su u pitanju apscesi koji su se proširili ka kukovima. Šalju me hitno u Urgentni gde me dežurni hirurg prima tek u pola tri ujutro uz viku da sam mu ja 746. pacijent i da nema vremena da se bavi mnome. Govori mi da će uraditi rez skalpelom bez anestezije jer je nemaju, niti on to sad želi da traži i uz puno vike mi govori da neće da mi čuje glas. Na prljavim kolicima me zaseca s desne strane i zasipa jodom na koji sam alergična! Ne radi mi nikakve analize i na moje žalbe da mi je muka od temperature preti da će mi tu gde mi je sve upaljeno dati injekciju diklofena i da idem kući – nastavlja svoju horor priču mlada žena.

Njoj je, međutim, bilo sve lošije. Otežano je disala dok su se otoci širili po telu. Suprug i roditelji vide da je stanje alarmantno i odvode je u privatnu bolnicu Bel medik. Tamošnji lekari su ustanovili da je dobila sepsu i hitno je operisali.

– Mi praktično živimo na ivici egzistencije, a ja plaćam privatnu bolnicu da me leči i pored zdravstvenog osiguranja koje moja firma plaća – očajna je Danijela.

Karton izgubljen, pa pronađen

Prema mišljenju specijaliste pneumoftiziologa i stručnjaka za medicinsko pravo dr Tatjane Radosavljević, koju su angažovali Vasići, "nedijagnostikovanje glutealnih apscesa" u UC "moglo bi se karakterisati kao zakasnela dijagoza", a terapija kao neadekvatna. Ova doktorka inače nije mogla da ima uvid u Danijelin zdravstveni karton u Domu zdravlja jer je bio – zagubljen. Volšebno je posle pronađen, ali u njemu nije navedeno koje je injekcije primila!

 

 

ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA IGNORISALA ZAHTEV

Do obeštećenja preko suda

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Danijeli su rekli da ne mogu da joj nadoknade troškove jer joj državne zdravstvene ustanove nisu izdale obrazac da odbijaju ili da ne mogu da je leče. Kao i većina pacijenata, Danijela nije ni znala za obaveznost takvog obrasca, niti joj ga je neko ponudio iako ima overenu zdravstvenu knjižicu. Na zahtev nije odgovorila ni zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja kojoj se žalila.

– Ispada kao da sam ja iz čistog hira potražila spas u privatnoj klinici, a ja sam samo šest-sedam sati posle Urgentnog centra potražila pomoć u privatnoj klinici, gde su doktori morali hitno da me operišu, jer mi je život bio ugrožen – navodi Danijela.

Osim što je Komisija za unutrašnju nadzor konstatovala da nije bilo stručne greške u lečenju, navela je i da je "podmukla priroda bolesti dovela do ovakvog razvoja situacije".

Danijeli preostaje da se na sudu izbori za povraćaj novca kojim je platila lečenje u privatnoj klinici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here