Antonio Ahel/ATAImages

Velika beogradska premijera filma “Komedija na tri sprata” Sandre Mitrović zakazana je za 18. oktobar u MTS dvorani, a od 20. oktobra film će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona.

Kroz komične i često sulude avanture stanara naizgled sasvim obične zgrade, otkrivamo da su komšije najpotrebnije jedne drugima u teškim trenucima. Sandra je u ovoj priči okupila velika glumačka imena, Slobodana Bodu Ninkovića, Jelisavetu Seku Sablić, Vesnu Trivalić, Miodraga Radonjića, Vanju Nenadić, Ljubomira Bandovića.

– Mislim da se glumcima dosta dopao scenario koji je veoma specifičan, drugačiji je. Tri godine smo ga radili i mislim da je to bila neka početna tačka da ih zainteresujem i da mi poveruju kao reditelju debitantu da ću ih sprovesti kroz ovaj film i da ćemo ga uraditi uspešno. Iako u nazivu filma ima reč komedija, ovaj film nije samo u tom žanru, bilo bi pretenciozno da jeste – izjavila je Sandra Mitrović.

Ona je istakla da je ovo sasvim različit film od svih ostvarenja koja se trenutno snimaju za veliki i mali ekran, i naglasila da njen projekat neće biti pretvoren u TV seriju.

Vesna Trivalić glumi ženu koja se sa porodicom iz Amerike vratila u Srbiju, a tekst je podsetio na staru dobrotu u ljudima koja kao da je izumrla.

– Ja sam se za scenario, nakon nekoliko pročitanih strana, vezala. Privukla me je suštinski neka dobrota koju promoviše ovaj film. Podseća ljude da su nešto zaboravili, uči ih. Prikazana ljudska lepota omogućava publici da izađe iz bioskopa nasmejana, dirnuta i srećna. Kroz snimanje sam dušu štelovala na pravi put, a priča mi je pomogla da se poboljšam – rekla je Vesna Trivalić, koja je posle dugo godina ponovo zajedno zaigrala sa Draganom Gagijem Jovanovićem, koji u “Komediji na tri sprata” glumi njenog supruga.

Ona je dodala da je veoma zabavno biti sa njim, ali da ga je vrlo namučila.

– Mnogo sam se smejala. Nije Gagi uvek bio srećan i izvinjavala sam mu se i ovom prilikom mu se izvinjavam. Mislim da smo se lepo zabavili. Uvek imam dečju radost koju širim u ekipi, tako sam uživala radeći sa Bodom, sa Gagijem. Srećna sam što su ušli u moj život i Vanja Nenadić, Miodrag Radonjić, a sa Sekom Sablić decenijama radim.

Ukoliko volite tople ljudske priče, ovaj film je prava preporuka za vas.

Sauna između snimanja

Film “Komedija na tri sprata” je potpuno drugačiji od onoga što bi bilo ko očekivao od domaće komedije, a poseban izazov bile su scene poplave u zgradi, za koju je potrošeno pola budžeta.

– Uradili smo nešto što, čini mi se, do sada niko kod nas nije. Bilo je teško smisliti način kako ćemo snimiti tu scenu poplave, pogotovo što u Srbiji nemamo takve studije. Shvatili smo da nam je najisplativije da napravimo deo seta u pravom bazenu i onda sve to potopimo! To smo i uradili i sve je prošlo fenomenalno, iako nismo znali da li će sve to raditi, jer niko to nije radio do sada. Posmrzavali smo se, ali je bilo toliko uzbudljivo, da se niko nije žalio na te uslove. Između snimanja glumci su imali saunu, kako bi se zagrejali. To je poslednjih 20 minuta filma – kaže Sandra Mitrović.

Verna tradiciji

Jelisaveta Seka Sablić je posebno oduševljena specijalnim efektima u poslednjoj trećini filma koji se odnose na jednu vrstu mogućeg potopa.

– Toliko prizora vode na sve strane, to nije viđeno nikad u domaćem filmu, samo u stranim produkcijama. Oduševljena sam kako to sve izgleda, samo se nadam da nas nikad u životu neće zadesiti slična katastrofa. Moja junakinja Živka je kičma te tradicije u filmu koja se provlači, tako da ona pravi slavu, želi da sve te ljude okuplja. Inače su u scenariju postavljeni kao tipske ličnosti, porodica stiže iz Amerike, tu je i jedan kriminalac, slojevi društva su prisutni, a onda se priča postepeno slaže kao puzle.

Usamljeni majstor

Slobodan Boda Ninković je opisao svoj lik kao usamljenog majstora vodoinstalatera koji je decenijama održavao zgradu gde je smeštena radnja filma.

– Milenko je lik koji nema svoj privatan život i na sve stanare gleda kao na porodicu. I svi ti stanari takođe na njega gledaju kao da im je član porodice. Tako publika prati njegov poslednji dan na poslu pre odlaska u penziju – nagovestio je Ninković.