Tanja Drobnjak
Scena iz filma

Srpske premijere ostvarenja “Da li ste videli ovu ženu” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Kristina” Nikole Spasića održane su u okviru Festivala autorskog filma. Pred punim salama u MTS dvorani i Domu omladine publici su se poklonile ekipe oba filma. Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila mnogobrojnu ekipu iza kamere, kao i impozantan broj glumaca, i retko kad je ovolika ekipa bila prisutna na bilo kojoj premijeri domaćeg filma.

Dušan Zorić je uoči premijere istakao da su Matija i on imali sličnu ideju.

– Imali smo sličnu junakinju, te smo odlučuli da zajedničkim snagama što pre napravimo svoj prvi debitantski film. Zapravo sve je krenulo od jednog naizgled neočekivanog junaka koji nije tako čest u filmovima i serijama, jedne žene od 50-tak godina. U društvu, odnosno u životu generalno ovakav profil žene je malo sklonjen po strani i naizgled je neinteresantan junak, ali mi smo pronašli mnogo toga interesantnog. Otkrili smo čitav jedan svet koji se krije.

Matija Gluščević je istakao da je odluka da radi sa Dušanom desila spontano.

– Pre šest godina rešili smo da napravimo dugometražni film, udružili smo se, imali smo slične ideje. To je veoma značajno jer kada radite u paru uvek možete očekivati neku povratnu reakciju. Nikada nismo sami, pišemo i razmenjujemo ideje. Takođe, međusobna podrška nas je ohrabrivala da pokušamo neke stvari za koje samostalno možda ne bi imali dovoljno hrabrosti – rekao je Gluščević.

Junakinja Draginja je prodavačica usisivača od vrata do vrata, onda je medicinska sestra koja unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se dokazala okolini, a u trećoj verziji života, ona je beskućnik koji luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem i identitetom.

– Nakon prvog dela mislila sam: “U redu snimili smo kratki igrani film, doviđenja! Nije mi padalo na pamet da će uspeti da bude dugi film. Mi smo od početka imali veoma otvorenu i dobru komunikaciju. Govorila sam sve što sam mislila da je potrebno, kao i oni meni. Jedna veoma kreativna saradnja. Kako sam dobila scenario za drugi, a kasnije i za treći deo, uhvatila me panika kako ih sve spojiti”, rekla je Ksenija Marinković, koja je maestralno dočarala lik Draginje.

Tri celine

Autori “Da li ste videli ovu ženu?” snimali su u etapama, kao tri kratkometražna-srednja filma, sa istom glumicom kao junakinjom Draginjom kroz tri različita života, i onda su ceo triptih ili trilogiju spajali u jednu celinu od 80 minuta. Kako su reditelji objasnili u susretu sa medijima, njihova zamisao scenarija i jeste da ima različite valere i žanrove, te tako počinje kao socijalna egzistencijalna drama i pritom zavara publiku, onda prerasta u tragikomediju, ali je i to krivo navođenje auditorijuma, jer autori idu dalje i odvode do žanra horora i nadrealnog u nekim elementima.

Autori su okupili zaista neverovatno veliku ekipu glumaca, pa tako osim Ksenije Marinković, igraju Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević (poslednja uloga), Milica Mihajlović, Melita Bihali, Ivana Trifunović, Ivana Vuković, Marko Vasiljević, Miloš Timotijević….