Tomas Danbo je bio naizgled običan posetilac ostrva Kulebra. Kada je čuo priču i istoriju koja ga prati, odlučio je da nešto uradi povodom toga. Došao je na ideju da ostrvu i njegovim stanovnicima pokloni skulpturu – dobrog džina Hektora Zaštitnika. Priča ide ovako…

Tomas Danbo je pre pet godina odlučio da sagradi skulpturu dzina kojeg je nazvao Hektor Zaštitnik, koji će predstavljati zaštitnika ostrva Kulebra.

Kulebra je ostvro i mesto na kojem je američka vojska, u prošlosti testirala bombe. Tomas je želeo da napravi skulpturu koja će štititi ostrvo. Tako je nastao Hektor Zaštitinik. SKulptura koja predstavlja dzina koji baca kamen na bilo koga i bilo šta što planira da naškodi i napravi štetu u pravcu ostvra.

Ovaj dzin predstavlja simbol kojim se ostrvo brani od neprijatelja.

Međutim, strašna vremenska nepogoda pogodila je ostrvo i Hektor nije uspeo da se izbori.

Stanovnici Kulebra su masovno pisali Tomasu da se vrati i ponovo sagradi skulpturu. On je odlučio da se vrati na ostrvo.

Pokrenuo je akciju odnsono fond gde su ljudi uplaćivali novac za njega i njegovu ekipu, kako bi kupili karte i došli na ostvro.

Pravljenje skulpture, inače je povezano sa reciklažom. Dok za neke predstavlja đubre za Tomasa je to materijal za rad. Dakle on koristi drveni materijal koji drugima više ne treba i oživljava ga kroz skulpturu.

Nova skulptura trebalo je da liči na Hektora ali sa drugačijom simbolikom. Hektor više neće biti okrenut prošlosti ostrva nego budućnosti. S obzirom da je Kulebra pretrpela veliki uragan, ljudima je potrebna nada i svetlo u tunelu, te je odlučio da nova skulptura bude nalik na svetionik. Te tako, umesto da drži kamen, kao prošli put, sada će držati lampu koja je simbol svetle budućnosti.

Hektor drži lampu koja svetli i tako simbolično pokazuje uraganu da je tuostrvo i da ga zaobiđe

U rekonstrukciju skulpture su se uključila i deca koja su skupljala školjke i kamenje po obali, kako bi napravili ogrlicu za Hektora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here