Eparhija diseldorfska i nemačka
Liturgija u Diseldorfu: Vladika Grigorije služio u porti sabornog hrama

Sa relaksacijom mera u Nemačkoj u kojoj su odnedavno ponovno odobrena bogosluženja u crkvama, svi sveštenici SPC dobili su 1. maja od vladike Grigorija pisano uputstvo na koji način sveštenstvo i vernici treba da se ponašaju tokom verske službe, ali i na koji način treba da se obavlja pričešće i celivaju ikone.

U uputstvu u koje su “Vesti” imale uvid stoji da razmak u crkvi između ljudi mora biti najmanje metar i po, a da će vernici stajati na mestima koja će biti jasno označena ili stolicama ili oznakama na podu. Ova mera je, kako je već viđeno na službama u subotu i nedelju u Frankfurtu, o čemu smo izveštavali, striktno primenjena.

“Redari dočekuju narod i raspoređuju svakoga na njegovo mesto stajanja. Po dolasku svakome treba da je na raspolaganju dezinfekciono sredstvo za ruke koje se može ponuditi i ponovo, pred pričešće”, navodi se u uputstvu.

U slučaju da se sva mesta u crkvi popune, sveštenstvo ili oni koje su zadužili za red zamoliće preostale vernike da ostanu napolju, ali takođe vodeći računa o propisanom rastojanju između dve osobe.

Posebna uputstva: Pričešće neće biti kao ranije

Najveća novina vezana je za pričešće koje je u vreme epidemije izazvalo najviše pažnje u javnosti. Prema uputstvu vladike Grigorija, prišešća vernika u Nemačkoj treba da se obavljaju na sledeći način:

“Sveštenik da agnec iseče na onoliko komadića koliko otprilike očekuje pričasnika i svaki od komadića kašičicom natopi sa 1-2 kapi vina/krvi Gospodnje. Tako pripremljene komade agneca spakovati u putir. Kašičicom onda pojedinačne komade davati pričasnicima na dlan. Pričasnicima prvo na dlan treba dati maramicu/ubrus (maramica pripremiti u dovoljnoj količini). Pričasnik treba da pred sveštenikom sa ubrusa pojede pričešće, a ubrus potom vrati kako bi kasnije svi ubrusi bili zajedno spaljeni.”

Kada je reč o uzimanju gutljaja vina tokom pričesti, preporuka je da svi piju iz različitih, manjih putira tako što će sveštenici pripremiti onoliko malih putira koliko je prisutnih sveštenika.

Preporuka je i da se nafora seče na krupnije komade i uvija u maramice i ostavi u neku posudu iz koje će narod kasnije sam uzimati.

“Posle pričešća redari da ljude sprovedu do nafore, potom da zapale sveću ako žele i potom ih isprate na kapiju. Voditi računa da se tom prilikom ne stvara gužva. Propis necelivanja ikona već samo naklona pred njima ostaje i dalje na snazi. Ako se služi liturgija napolju, uopšte ne iznositi celivajuće ikone”, stoji na kraju uputstva.

Crkveni redari

Svaki sveštenik treba da oformi tim koji će da broji od dva do četiri pomoćnika koji će pomagati u sprovođenju mera na ulazu u crkvu.

“Ovi ljudi, bez obzira na konkretne propise pokrajina, moraju nositi maske i rukavice jer su u neposrednom i direktnijem kontaktu sa ljudima. U drugim slučajevima nošenje maski nije eksplicitno obavezno, ukoliko to državni propisi ne naglašavaju”, stoji u uputstvu u kome se navodi da i vernici koji to žele, takođe mogu da nose maske unutar crkvi.

“Dinamična” služenja

“Čitavo služenje takođe da bude što dinamičnije, naročito u oblastima gde postoji vremensko ograničenje na sat vremena (Bajern). Izbacuje se deo za oglašene, skraćuje se poslednja jektenija pred pričešće, propoved da bude što sažetija, 5-6 minuta”, stoji u ovom uputstvu u kome se navodi da umesto velikih horova, pojanje treba da obave dve-tri osobe koje će biti na propisanom rastojanju.