Prigodan muzički program

U okviru pratećeg programa prvog izdanja međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) koji se održava od od 29. do 31. jula 2022. godine na Rudniku, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve večeri nakon projekcija.

U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

“Kao pandan filmskom programu želeli smo da naš festival od samog početka ne zanemari ni muzičko stvaralaštvo, u nadi da će u narednim godinama, uz filmski festival, padine planine Rudnik, takođe postati i mesto za predstavljanje zanimljivih muzičkih iskoraka”, istakao je  Staša Tomić, selektor muzičkog programa festivala.

Muzika koju Zauvar donosi je nepredvidiva, ali i uslovljena vajbom ljudi, vajbom mesta i horoskopom. Videc i Kecman su odgovorni za ritam sekciju preko koje Ljuban skrečuje i pušta razne semplove, tako da se dobija šarenolik muzički kolaž. Zauvar, kao projekat u nastajanju, se nalazi na tromeđi basa, bubnja i skreča, a njihova muzika može se opisati kao ad hoc hip-hop, breakbeat, a nekad i jazz.

Lenhart Tapes je projekat iza koga stoji Vladimir Lenhart. Ovaj muzičar tokom prethodnih deset godina izgradio je prepoznatljiv i unikatan stil semplujući naizgled nespojivu muziku na vokmenima – od fri džeza i nojza, do tradicionalnih etno zvukova i turbo folka.

Podsećamo, manifestacija “Otvoreni predeli” posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora. U Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here