EPA
Hašim Tači

Odbrana nekadašnjeg kosovskog predsednika i lidera OVK Hašima Tačija podnela je prigovor na novu, izmenjenu optužnicu Specijalnog tužilaštva u slučaju protiv Tačija i drugih lidera OVK kojom se terete i za ratne zločine u Semetištu i Budakovu, tvrdeći da je manjkava jer je nejasno kakva je bila Tačijeva uloga u tim zločinima, prenosi “Ekonomija onlajn”.

Odbrana tvrdi da izmenjenu optužnicu ne potvrđuju materijalne činjenice o Tačijevoj umešanosti u zločine.

U pismu odbrane se navodi da su nove optužbe koje je sudija za prethodni postupak potvrdio u aprilu 2022. godine manjkave zbog nepreciznosti i značajnih grešaka i zatražila da se Specijalnom tužilaštvu naloži da suzi ili odustane od novih optužbi.

“U skladu sa međunarodnom jurisprudencijom, kada se nedostaci optužnice pojave u preliminarnoj fazi suđenja, Specijalno tužilaštvo može da se uzdrži od izmene optužnice, uz obrazloženje da će ispraviti sve nedostatke”, navodi se u podnesku odbrane.

Takođe navodi se da je tvrdnja o identitetu žrtava u novoj optužnici nedopustivo nejasna. Identitet žrtava je, smatra odbrana, materijalna činjenica koja bi trebalo da bude navedena u optužnici “jer je identitet žrtve dragocena informacija za pripremu dokaza odbrane”.

“Navod o lokaciji počinjenih zločina je nedopustivo nejasan. Gde su se tačno u Budakovu i Semetištu dogodili navodni zločini”, navodi odbrana.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu podiglo izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Oni se teretet za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here