MN Press
Vlasta Velisavljević

Svaki nastup svetski poznatih glumaca i drugih javnih kredibilnih ličnosti u korist Srbije ostavlja pozitivan trag u javnom mnjenju, kaže za “Vesti” doajen srpskog glumišta Vlasta Velisavljević.

On smatra da je dobro kada oni koje poznaje ceo svet dođu u Srbiju, ponesu iz nje odlične utiske i o njima govore javno da ih čuje ceo svet.

-To, svakako, poboljšava i imidž naše zemlje i nas kao naroda – mišljenja je Velisavljević.

Ukazuje, međutim, da i srpski glumci mogu ostaviti dobar utisak u međunarodnim vodama koji će ići u korist domovine, ali da, nažalost, postoji i naličje ove priče da neki, negativnim stavom, učine loše Srbiji.

Ovaj velikan se, kaže, oduvek trudio da afirmiše Srbiju u svetu. Priseća se situacije po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije kada je i sam uspeo da pokaže da su građani Srbije ljudi od kulture i znanja.

– Dobio sam ulogu u ostvarenju koje se snimalo na severu Azerbejdžana, u gradu Šeki, a reditelj je bio Nemac iz Berlina. Naravno, prvo sam dobio scenario, pročitao ga i uzvratio na nemačkom jeziku šta bi trebalo dopisati. Sekretarica mi je odgovorila da su sve moje sugestije prihvaćene. Međutim, ispao sam bolji poznavalac nemačkog jezika nego ona, jer sam u njenom pismu pronašao neke greške i ukazao na njih. Reditelj je posle toga imao vrlo afirmativno mišljenje ne samo o meni kao nekom ko dolazi iz Srbije, već i o našoj državi i narodu – priča legendarni glumac objašnjavajući kako javne ličnosti, u predstavljanju domovine, mogu da stvore pozitivnu sliku o Srbiji.

Prema njegovim rečima, može da se stvori loša predstava o domovini, koju nam Velisavljević objašnjava na primeru jednog od svojih kolega.

– Naš poznati glumac, ne želim da mu pominjem ime, gostujući u Zagrebu ogovarao je sopstvenu zemlju i, kako narod kaže, prao ruke od nje. Pitao sam ga kako je mogao tako da nastupi, a on me zapitao da li se to ne slažem sa onim što je rekao. Uzvratio sam mu da o onom sa čim nisam zadovoljan, govorim u svojoj zemlji, a kad odem negde, afirmišem je svim snagama jer sam veliki patriota, što i iskazujem svuda van naših granica – priča nam ovaj glumac koji je decenijama na srpskoj sceni.