TWITTER/ Karl E
Žak Ogar

Francuski pukovnik Žak Ogar (60) nije blistavo okončao svoju vojničku karijeru. Autor knjige “Evropa je skončala u Prištini” prevremeno je penzionisan zato što je 1999. godine, kao pripadnik NATO-a, štitio kosmetske Srbe.

Iskusni ratnik iz Afrike i padobranac Legije stranaca smatra da je najvažnije to što nije ratovao protiv Srba i što je “osvetlao obraz” Francuza i svoje porodice, u kojoj je on 12. generacija oficira.

– Mene su u porodici učili da volim Srbiju jer to prijateljstvo francuskog i srpskog naroda traje još od vremena Jelene Anžujske. Kada sam kao komandant francuskih specijalnih jedinica posle bombardovanja Srbije došao na Kosovo, nisam imao nikakvih moralnih dilema – naglašava on.

Po povratku sa Kosova trebalo je da preuzme komandu u jednom puku francuske vojske, ali to mu nije omogućeno. Tada je shvatio da predstavlja problem za francusku vojsku.

– To me je veoma naljutilo i odlučio sam da napustim armiju. To je bila jedna od najtežih odluka koju sam doneo u životu, ali sa ove vremenske distance mislim da sam dobro učinio – opisao je svoj put Ogar.