WIKIMEDIA
General Luis Mekenzi

Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, Luis Mekenzi, ponovio je ovih dana, pred promociju svoje knjige “Mirotvorac: Put u Sarajevo”, kako su bombardovanje SRJ i priznanje Kosova bili ludost. Ova knjiga, koja je tek sad prevedena na srpski, napisana je pre 26 godina i bila je bestseler u Kanadi.

Makenzi je bio komandant sektora Unprofora u Sarajevu od 1992. do juna 1993. kada su vlasti u Sarajevu zatražile da bude smenjen. U intervjuu za srpske medije on je ponovio svoje stavove, zbog kojih je bio često kritikovan i u svojoj zemlji i pre svega u BiH, da u Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin, da je oslobađanje u Hagu ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića sramotno, a bombardovanje Srbije 1999. i priznanje Kosova velika greška, “ludost”.

– Očekivali su da ću se slagati s njima po svim pitanjima. Kako je moj mandat podrazumevao da budem nepristrasan i objektivan, bili su veoma uznemireni mojim komentarima na pojedine probleme – kaže Makenzi.

Kanadski general koji je posle odlaska u penziju nakon povratka iz Sarajeva jedno vreme, 1997, bio i zamenik premijera Kanade, protivio se NATO bombardovanju Srbije i kritikovao svoju vladu zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.