Prijatelji nose džakove, a mi sedimo

0

Na štandu Bijeljine: Gerda Negrusus, Marko Brunote, Daniel Špeht, Željko Dragić, Betina Rajman i Krista Leske
 

Privredna manifestacija Langenhagen u središtu Evrope, koju je u petak uveče otvorio socijaldemokratski poslanik Marko Brunote, pokazala je da je i Bijeljina, njihov grad-partner, čvrsto zakoračila u Evropu. I ne samo zato što to potvrđuje pano s takvim naslovom i specijaliteti Branke Dikić, već i zbog poplava koje su prisutne okupirale koliko i događaj kojem su prisustvovali.

 

Apel

U prvi mah su reagovali Bernd Acpadin, sekretar udruženja Pomoć za mladi život i predsednik dr Dragić, upućivanjem apela za pomoć građanima i redakcijama svih lokalnih i regionalnih novina u tom delu Nemačke.

 

Daniel Špeht

Oni nisu informacije prikupili iz medija, već su direktnim kontaktima saznali da je 80 odsto Bijeljine pod vodom, a te loše vesti je fotografijama potkrepio njima dobro poznati Ramo Smajlović, saradnik udruženja iz Bijeljine. Od Rame su iz prve ruke saznali sve o razmerama katastrofe i sudbini više drugih prijatelja koji su pred stihijom morali da napuste svoje domove. Telefonom su se čuli i predstavnici gradskih uprava.

– Dok mi ovde sedimo, naši prijatelji u Bijeljini nose džakove sa peskom – primetila je Gerda Negrusus (80) koja je mnoge pošiljke za Bijeljinu popunjavala svojim darovima.

– Nešto ćemo i mi preduzeti, pomoć će biti potrebna i kada poplava prođe, tešila ju je dve godine mlađa Krista Leske, koja je sa suprugom Diterom zlatnu svadbu proslavila u manastiru Tavna, u Republici Srpskoj.
Mnogobrojne privrednike i goste, predsednik udruženja dr Željko Dragić dočekao je buklijom punom prepečenice od 47 gradi, ali ih je tokom razgovora upoznao i sa razmerama vodene stihije koja se sručila na Bijeljinu, BiH i Srbiju.

Sudeći po reakcijama prisutnih, izvesno je da će učiniti nešto i na nivou grada i da će u pomoć priteći i firme. 

 

Mala plavih očiju

Bijeljina i Langenhagen poslednjih nekoliko godina intenzivno se bave razmenom mladih, a organizator je uvek društvo Pomoć za mladi život. Nemačku je posetilo više od 700 mladih iz Bijeljine, a približan broj mladih Nemaca posetio je Bijeljinu, BiH, Crnu Goru i Srbiju. Poplave su zabrinule i 18-godišnjeg Daniela Špehta, jer još uvek ništa nije doznao šta je sanjegovom "malom sa lepim plavim očima", kako on to reče na čistom srpskom.

 

Podaci za slanje pomoći

Novčane priloge treba slati na adresu:
Hilfe für junge Leben e.V.
Sparkase Hannover IBAN: DE08 2505 0180 0009 0201 81
Konto Nr. 0009020181
BLZ: 250 501 80.
Info. Handy: 0173/ 606 54 38.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here