Lična arhiva
TEŽAK USUD IH GODINAMA PRATI: Porodica Smukov

Dugogodišnji štićenik Humanitarnog mosta, slepi Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume, 25. jula, napuniće 16 godina, a njegove sestre bliznakinje Ivana i Nikolina 3. avgusta 19 godina. Najlepša nagrada za uloženi trud, tokom cele protekle školske godine, koju je završio sa odličnim uspehom, kao i prethodnih godina, ovom dečaku, ali i zlata podrška vredna njegovim bolesnim sestrama, stiže ponovo iz Melburna. Dijana Papac i Silvana sa dalekog kontinenta ne propuštaju priliku da mu novčanom donacijom čestitaju rođendan, baš kao ni Ivani i Nikolini, jer su i ovog puta poslale 500 dolara uz kratku poruku: “Deci za predstojeći rođendan. Mnogo pozdrava celoj porodici.”

Da bi stigao na vreme da Aci, Ivani i Nikolini ulepša leto i rođendansko slavlje, odmah smo ga prosledili na kućnu adresu njegove porodice. Srdačno se zahvalivši, majka Aleksandra, podelila je sa nama pojedine novosti.

– Kao što sam nedavno rekla, Aca je drugi razred Pravno-birotehničke škole uspeo da završi s odličnim uspehom. Ima samo dve četvorke, sve ostalo su petice. Istini za volju, ni te dve četvorke mu nisu pale lako, ali je svestan da kod tih profesora jednostavno se ne može lako do petice. Mnogo sam ponosna na njega i radujem se što i pored svog hendikepa postiže tako dobre rezultate, ne posustaje, voli da se takmiči, pa je tako i sa svojim klubom Napredak za slepe i slabovide uspeo da proputuje mnoga mesta i takmiči se u pikadu, kuglanju, šahu… Uživa u druženju i tim obavezama sve mu pričinjava radost. Sa druge strane Ivana i Nikolina su naša bolna rana. Ima raznih dana, ali najteži su oni kada je čovek u potpunosti svestan da će im ceo život biti potrebna nega i neko ko će biti uz njih – rekla je majka Aleksandra i sama lošijeg zdravstvenog stanja, dodavši:

– Ovom prilikom želimo da se do neba zahvalimo Dijani i Silvani koje uvek misle na našu porodicu i koje već godinama unazad deci na ovaj način šalju rođendanski dar. Aca im šalje posebne pozdrave i svu svoju ljubav. Isto tako, zahvaljujemo se i svim ostalim čitaocima “Vesti” koji su uz nas već punu deceniju u momentima kada nam je bilo najteže i kad je Aci život visio o koncu. To nikada nećemo moći da zaboravimo. Istina je da je nama stvarno svaka pomoć zlata vredna. Koliko god se suprug Duško trudio da radi i zaradi za nas, to jednostavno nije dovoljno da “zatvori sve rupe”. Često i strepim za njega, jer je srčani bolesnik i on sam više nije u stanju da se izbori sa svime.

Znaju to dobro i naši humani čitaoci poput Dijane i Silvane koji su uz Smukove dugi niz godina i ne daju im da posustanu pred nedaćama. Njihov sin Aleksandar je još dok je bio mali dečak, zbog malignog tumora očiju, ostao bez vida. Ipak, svoj hendikep nadmašio je izuzetnim talentom i visprenošću u svemu što radi, jer se danas kreće kao da vidi, radi na kompjuteru, igra šah, vozi bicikl, pliva, igra pikado, obožava Riblju čorbu, zna da upali kola, traktor… Zato je postao i ostao miljenik zemljaka.

Svaka pomoć dobrodošla

Budući da talentovani Aleksandar ima dve bolesne sestre o kojima treba voditi brigu danonoćno, ali da i sami roditelji nisu dobrog zdravlja, ne čudi što o Smukovima više od decenije pišemo i zašto im je svaka pomoć poput dara sa neba.

– Ovim novcem ćemo naravno prvo obradovati decu, a ostalo utrošiti na ono najpreče. Da nije bilo povremene pomoći dobrih ljudi, poput Dijanine i Silvanine, stvarno ne znam kako bismo pregurali sve nedaće koje nas ne puštaju. Uprkos svemu što je našu porodicu snašlo, bogatiji smo za neverovatne prijatelje širom sveta, čime malo ko može da se pohvali. Bili su uz nas u najkritičnijim vremenima i nisu nas napustili. Hvala svima, bez njih bi nam život bio mnogo teži – rekla je majka Aleksandra.

Vredna pomoć i za Nikolu

Pored porodice Smukov, vredan dar od čak 1.000 dolara anonimne familije iz Sidneja, koji često šalju pomoć na mnoge adrese štićenika Humanitarnog mosta, stigao je i za izuzetnog đaka pešaka iz Vučinića kod Novog Pazara, Nikolu Matkovića. Reporteri “Vesti” potrudiće se narednih dana da i ovu pomoć uruče mladom Nikoli i njegovim roditeljima, ali odlučujući faktor za to će biti i trenutna situacija sa korona virusom koji je zahvatio veliki deo stanovnika Raške oblasti. Tom prilikom, zabeležićemo i sve što Nikola u znak zahvalnosti bude poručio svojim dobročiniteljima, kao i to na šta će donaciju utrošiti.

NAGRAĐEN: Nikola Matković