Tanjug/AP

Na nedavnom obeležavanju Dana prijateljstva oružanih snaga BiH i Turske u Sarajevu vojni ataše turske Ambasade u BiH Mustafa Sitki Tatar naveo je da ovo prijateljstvo seže iz vremena Osmanskog carstva, odnosno otpočinjanja viševekovne turske okupacije ovih prostora, prenosi zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

– Svojim dolaskom danas ovde postali ste najveći dokaz da bogatstvo i snaga ovog prijateljstva započetog pre 558 godina sa sultanom Fatihom Mehmed-hanom, velikim vezirom Mahmut-pašom i komandantima Isa-bega Ishakovića ne mogu biti sputani i ograničeni ratovima, državnim granicama ili geografskim prostorima – rekao je Tatar.

On je naveo da su svi prisutni na svečanosti živi predstavnici ovog prijateljstva koje je počelo sa Sari Saltukom i kroz istoriju se dodatno unapredilo, pa dalje nastavilo sa Gazi Husrev-begom.

Tatar je naveo da se ljudi u BiH ne treba da brinu jer su prethodnici “ostavili u nasleđe ove prijateljske i kulturne veze”.

“Večernji list” podseća da su sa osmanskom okupacijom usledili vekovi mraka i tiranije u BiH, proterivanje i obespravljivanje hrišćana, kao i rušenje brojnih crkava i manastira.

Na ovom okupljanju, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, nije bilo predstavnika Hrvata i Srba u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane u Savetu ministara.

Prisustvovali su ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i predstavnici turskih institucija i organizacija koje deluju u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here