Prijateljstvo Srbije i Emirata traje decenijama

0

Prijateljski susret: Tomislav Nikolić i šeik Muhamed Bin Zajed
 

Nikolić, koji se nalazi u posjeti UAE, rekao je da prijateljstvo između Srbije i UAE traje decenijama, od vremena kada je Srbija bila razvijenija od Emirata. On je dodao da je Srbija jedno vreme zapostavila stara prijateljstva, ali se sada ta prijateljstva obnavljaju i učvršćuju.

 

"Tako je došlo do prvog kontakta između šeika Muhameda bin Zajeda i mene. I šeik je u Beogradu osetio ono što sam ja ovih dana osetio u vašem glavnom gradu, a to je osećaj da se nalaziš među ljudima sličnim i srodnim sebi", rekao je Nikolić za dnevnik iz Abu Dabija "Nešnel".

 

On je ocenio da je prošlost dve zemlje, obeležena večitom borbom za slobodu, veoma slična i zaključio da velika sličnost postoji i u "osećaju prema religiji".

 

"Mi smo umereni i veoma privrženi izvornim principima svoje vere, a to znači da na zemljinoj kugli ima mesta za sve njene stanovnike", rekao je Nikolić.

 

Govoreći o razvoju ekonomskih odnosa, Nikolić je rekao da Srbija ima ono što nemaju Emirati, a da Emirati imaju ono što nema Srbija i "da to treba samo spojiti".

 

Srbija može da proizvodi ne samo poljoprivredne proizvode, već će, zahvaljujući investicijama iz UEA proizvoditi i IT tehnologiju.

 

Tomislav Nikolić u Abu Dabiju

 

Nikolić je ocenio da je to što je Srbija izabrana da bude strateški partner UAE stvar međusobnog razumevanja, a ne isključivo profita, jer su profit mogli da ostvare i na drugim mestima.

 

Nikolić je najavio da će dve zemlje proširiti saradnju i na druge oblasti, uključujući i vojnu saradnju.

 

"Mi smo ponudili Emiratima da školujemo oficire na našoj Vojnoj akademiji koja je jedna od najpriznatijih u svetu. Sklopili smo sporazume o zajedničkim proizvodima u oblasti vojne industrije, i to su proizvodi visoke tehnologije", rekao je Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here