Prijatno iznenađenje stiglo u dom pun briga

0

Očekuje ga još jedan hirurški zahvat: Danilo i Dejan Kostić
 

Pristigli dar, bio je povod da njegovu porodicu ponovo posetimo, uručimo novac i dobre želje humane zemljakinje iz daleka koja je mislila na njega. Otac Dejan Kostić i sam lošeg zdravlja, bio je i više nego prijatno iznenađen kada nas je ugledao na pragu skromnog doma i saznao razlog našeg dolaska.

– Iskreno govoreći, ovome se nismo nadali. Verujemo da je ovo božja volja, a toj dobroj ženi se zahvaljujemo do neba. Ovim novcem Danila ćemo odvesti na kontrolu u Beograd početkom maja. Ta lekarska kontrola je veoma važna. Našoj dobročiniteljki želimo da Bog osvetli dom srećom, zdravljem i veseljem! – rekao je Dejan.

On je početkom aprila, Danila već vodio u novobeogradski Institut za majku i dete. Tada je ovaj mališan dobio novu terapiju, a u maju, posle pregleda, znaće se da li će biti potreban još jedan hirurški zahvat na srcu ili će se pričekati.

 

Mora da se radi

Vladičin Han je najsiromašnija opština u Srbiji i od lokalne vlasti Kostići ne mogu mnogo da očekuju. Najviše ih brine što nemaju novca za odlazak na lekarske kontrole malog Danila.
– Prošle jeseni se desilo da sam radio 10 dana bez prekida, a onda sam pao u postelju. Morao sam dva meseca da ležim kod kuće, mirujem i pijem lekove kako bih se oporavio. Najteže mi pada što ne mogu da radim bez prekida, već samo povremeno. Bez obzira na bolest i zabranu, čim dođe sezona, moram da počnem sa molerskim radovima. Moram, jer kako da dođem do novca da decu ishranim, odškolujem, da imam za jednu Danilovu kontrolu? Za moje kontrole ne marim. Ako mogu otići ću jednom u godini. Najviše se bojim da me bolest ne sputa, pa da ne mogu uopšte da radim – kaže Dejan.

– Danilo je zbog sužene aorte na srcu, imao hitnu operaciju prošle godine. Od tada mora na redovne kontrole jednom ili dva puta mesečno, u narednih tri do pet godina. Ako sve bude kako treba u tom periodu, imaće još jednu operaciju, kako bi mogao normalno da živi. Nažalost, imao je probleme sa povišenim krvnim pritiskom, pa ćemo tek posle kontrole znati da li će odmah raditi hiruršku intervenciju ili će je prolongirati za kasnije – priča zabrinuto Dejan, dodajući da ne zna od čega bi mogao da plati troškove putovanja, da im plemenita Mirjana nije priskočila u pomoć.

Njegov sin Danilo, odličan je učenik petog razreda osnovne škole. Dečak, crne guste kose, krupnih očiju boje kestena, krije pritajenu tugu, ali i nadu da će kada odraste moći normalno da živi. Najveća muka je nedostatak novca u porodici za njegove redovne mesečne kontrole u prestonici.

 

Dejan najčešće radi kao moler, kad mu zdravlje dozvoli, pošto ima benigni tumor na nadbubrežnoj žlezdi i visok krvni pritisak. Za žlezdu, koristi hormonske lekove kojih često nema, pa ih plaća oko 40 evra. Pre toga, operisao je polipe na debelom crevu. Majka Biljana radi dva meseca u privatnom trgovinskom preduzeću u Surdulici, na određeno, dok ima posla i još nije primila prvu platu.

 

Srušen dečački san

Mali Danilo ne sme da se zamara, pa slobodno vreme koristi za lagane šetnje i uz igrice na starom kompjuteru. Njegova golgota u suštini krenula je još pre dve godine. Igrao je fudbal u petlićima Morave iz Hana, bio je jedan od najboljih i tog leta je trebalo da ode na probu u OFK Beograd. Na treningu je, u punom trku, nezgodno pao na koleno. Pukla je čašica. Šest meseci je bio u gipsu i nije mogao da hoda. U školu su ga odvodili kolima. Kad se oporavio, morao je da kaže zbogom fudbalu, što ga je teško pogodilo.

 

Žive kako znaju i umeju, na štapu i kanapu. Ne plaćaju ni račune, koji se polako gomilaju, nemaju odakle. A, najvažnije im je da imaju za Danila. Prepušteni su sudbini i kako to podnose, samo oni znaju. Pored Danila, moraju da misle i na to kako će pružiti ono najosnovnije 16-godišnjoj ćerki Jovani, učenici drugog razreda Srednje medicinske škole u Vranju i sedmogodišnjeg sina Vukašina, koji pohađa drugi razred osnovne škole.

– Sve nevolje koje su nas pritisle počele su 2013. Danilo je često osećao glavobolje, mučnine, bol u grudima, znojenje, hladnoću u nogama i rukama. Sve je to bilo sporadično i mislili smo da je nazeb u pitanju, da će proći. Kad su od jeseni ti simpotomi postali sve jači, a on bio izuzetno iscrpljen i bled, hitno smo ga odveli lekaru u Hanu. On nas je poslao za Vranje, a odatle smo dobili uput za Institut za majku i dete u Beogradu. Urađena je hitna operacija, koja je trajala četiri sata, a radio je čitav konzilijum lekara. Suženje aorte je bilo na 1,5 mm i mogla je samo "vlas da prođe", kako je nam je objasnio doktor. Proširena je na 14 mm, tako što su mu ugrađena tri stenta, dva štita i jedna pumpica ili balon. Za dlaku je izbegao smrt i mi smo Bogu zahvalni što ishod nije bio takav – navodi Dejan.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kuću u selu je sagradio od molerskog rada u Beogradu, gde je radio od jutra do mraka. Želeli su Kostići mnogo toga da steknu. Ali, bolesti su ih zaustavile i vuku ih nazad, u nemaštinu što ih kao ljuta rana boli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here