Prijave protiv ministara zastarele?!

0

 

Prekršaji zastareli, šteta trajna: Bivši i sadašnji ministri u Vladi Srbije

 

 

"Blic" navodi da je rok za podnošenje prekršajne prijave, izuzev po ovom zakonu, samo godinu dana od počinjenog dela.

 

Prekršaji ministara iz izveštaja DRI datiraju iz 2008. godine, te jasno da je prošlo više od godinu dana od njihovog izvršenja i neke od njih je nemoguće procesuirati.

Prvi korak sudija u procesuiranju ministara i ostalih državnih činovnika biće utvrđivanje roka u kome je prijava podneta, a samim tim automatski će uslediti odbacivanje prijava po osnovu Zakona o javnim nabavkama ili Zakona o javnom dugu.

 

Vršilac funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić rekao je za "Blic" da ne može da prejudicira odluku suda niti da nagađa ishod.

 

"Ako su zastarele, biće odbačene, ako nisu – neće. O tome će odlučivati sudije, a ne ja", rekao je Pašalić i podsetio da zastarelost ne važi za sve prijave. On je dodao da su po Zakonu o budžetskom sistemu rokovi duži.

 

"Član 75 Zakona o budžetskom sistemu kaže da je rok za pokretanje postupka tri godine, a rok od pokretanja postupka do okončanja maksimum šest godina", naveo je Pašalić.

 

DRI građanima baca prašinu u oči

 

Član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković kaže da su revizorski izveštaj i prijave koje su podnete protiv ministara obična lakrdija.

To je bacanje prašine u oči građanima i skretanje pažnje sa važnih problema, zaključio je on.

"Smešno je da ministri budu kažnjeni sa bednih 50.000 dinara. Nama treba revizija, ali ozbiljna. Ono što je DRI uradio je samo vrh ledenog brega ili 27 odsto jednog segmenta budžeta. Za ozbiljnu reviziju treba 200 ljudi koji bi ”češljali” od budžeta, opština, pa do javnih preduzeća."

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here