Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore za 26. april ove godine. Istog dana održaće se i glasanje za lokalne organe vlasti i za pokrajinsku skupštinu Vojvodine.

Kao i prethodnih godina, svi srpski državljani koji žive u Australiji imaće mogućnost da se i njihov glas računa na izborima, ali će prethodno morati da podnesu zahtev za glasanje najkasnije do 4. aprila, odnosno pet dana pre zaključenja biračkog spiska, javljaju iz Ambasade Republike Srbije u Kanberi. Takođe, birači u Australiji moći će da glasaju samo za poslanike u Narodnoj skupštini, ali ne i na opštinskom i gradskom nivou.

– Danom raspisivanja izbora počele su da teku zakonom propisane radnje i rokovi i otvorena je mogućnost našim državljanima u inostranstvu da ispune svoje glasačko pravo. Da bi to pravo i ostvarili, svi srpski državljani treba najpre da se prijave za glasanje u jednom od naših diplomatskih predstavništava u Australiji, u ambasadi u Kanberi ili u generalnom konzulatu u Sidneju – kaže ambasador Srbije Miroljub Petrović.

Ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović

Kanbera, Sidnej…

Za sada se zna da će biračka mesta biti otvorena u Ambasadi Srbije u Kanberi i u Generalnom konzulatu u Sidneju. Eventualno otvaranje birališta u bilo kojem trećem gradu, zavisi jedino od zainteresovanosti glasača. Zainteresovani mogu u zahtevu da navedu i grad u kojem bi hteli da ispune svoje građansko pravo, ali to ne znači da će im automatski biti omogućeno da glasaju gde su naveli.

– Da bi jedno biračko mesto u inostranstvu bilo otvoreno, mora da bude najmanje stotinu prijavljenih glasača. U australijskim okolnostima i imajući u vidu koncentraciju srpske zajednice u različitim gradskim sredinama, zakonski je moguće otvoriti dodatna glasačka mesta, koja se neće nalaziti u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Dakle, moguće je da se biralište otvori i u Melburnu, Pertu, Brizbejnu, ali da bi do toga došlo potrebno je da se ispune uslovi. Pored stotinu zainteresovanih da glasaju u tom gradu, mora da stigne i zvanična prijava određenog grada i mesta na kojem će se glasati – objašnjava ambasador Petrović.

Svi koji ne predaju zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu glasati u inostranstvu, neće moći ni da ostvare ovo pravo.

Slanje prijava

Kako javljaju iz ambasade, zahtev mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u Srbiji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi u inostranstvu.

– Uz popunjen i potpisan zahtev, potrebno je ambasadi ili generalnom konzulatu dostaviti i kopiju nekog od identifikacionih dokumenta Republike Srbije, pasoš ili ličnu kartu. Dokument se može predati lično, kao i redovnom ili elektronskom poštom. Takođe, ambasada i generalni konzulat biće na raspolaganju svima u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima po pitanju ostvarenja biračkog prava na predstojećim izborima u Srbiji – istakao je ambasador Miroljub Petrović.

Više informacija i obrasce zahteva možete preuzeti na internet stranicama Ambasade u Kanberi http://canberra.mfa.gov.rs/lat/news.php ili Generalnog konzulata Srbije u Sidneju http://www.sydney.mfa.gov.rs/cir/ odnosno lično u prostorijama ovih diplomatskih predstavništava.

Generalni konzulat u Sidneju

Proverite da li ste upisani

Ambasador Petrović napomenuo je i to da zainteresovani za glasanje najpre treba da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak.

– Preduslov za ostvarenje prava da se glasa u inostranstvu je provera da li je birač upisan u jedinstveni birački spisak. To se može učiniti na jedniostavan način, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na adresi – upit.birackispisak.gov.rs/

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here