EPA/Kusthrim Ternava

Godinu posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, istekao je moratorijum, kojim se Priština obavezala da neće zahtevati članstvo u međunarodnim organizacijama.

Postoje nagoveštaji da Priština planira pristup Savetu Evrope, međutim to bi bilo jasno kršenje međunarodnog prava.

– Sve te međunarodne zajednice i Savet Evrope i NATO i OEBS i da ne pominjem neke druge, imaju jasne odredbe u svojim statutima da članice mogu da budu samo punopravne članice UN-a, to sa Kosovom nije slučaj – kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Kosovo ne poštuje ni osnovna ljudska prava, pa bi Savet Evrope mnogo rizikovao prijemom Kosova u punopravno članstvo. Pre svega sopstveni kredibilitet.

– Moguće je da se uspostavi saradnja koja ne bi bila formalna i ne bi uključivala članstvo, recimo na nivou parlamentarne skupštine Saveta Evrope – objašnjava Milivojević.

Republika Srbija poštuje svoju stranu Vašingtonskog sporazuma, samim tim neće prva preduzimati korake. Ukoliko Priština ipak bude zahtevala članstvo u nekoj od međunarodnih organizacija, dobiće adekvatan odgovor.

– Republika Srbija će reagovati i na taj način što će ohrabriti neke od nama prijateljskih država koje su već sklone da preispitaju ranije donešene odluke o priznanju nezavisnosti Kosova da to zaista i učine – rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

Starović uverava da postoji značajan broj država koje su upravo na to spremne. S druge strane, poruke iz Vašingtona i Brisela su pozitivne, ali moraju da budu propraćene i odgovarajućim delima.

– Nadamo se dakle stoga da će međunarodni sponzori privremenih institucija samouprave u Prištini, da će imati dovoljno svesti i razumevanja da je prištinska strana ta koja blokira nastavak dijaloga i da će sprovesti adekvatan pritisak na prištinsku stranu – dodaje Starović.

Podsetimo, kosovska skupština je i formalno odbacila rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma. Srbija je spremna na kompromise, ali neće mirno posmatrati prištinske pokušaje da pristupi međunarodnim organizacijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here