commons.wikimedia/Vitaly V. kuzmin
Ruski tenk T-72

U Kasarni “Mija Stanimirović” u Nišu u toku je prikaz ruskih tenkova T-72MS kojem prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojska Srbije predstavlja danas savremene tenkove T-72 MS, a prikazu u niškoj kasarni “Mija Stanimirović” prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2. Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, preneo je Tanjug.

Podsećanja radi, u okviru vojno-tehničke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme “Pancir”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here